Yunanistan’ın yeniden sandığa gideceği 17 Haziran öncesi, ülkenin avro bölgesinde kalması ancak kemer sıkma politikalarını uygulamaması söylemini benimseyen Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), yapılan son kamuoyu yoklamalarında ilk sırada yer alıyor.

 

Public Issue şirketinin Skai TV için yaptığı araştırmaya göre SYRIZA yüzde 30 oy oranı ile seçimden birinci parti çıkıyor. SYRIZA, anketlerde gösterdiği performansı 17 Haziran’daki seçimlerde de göstermesi durumunda sahip olduğu milletvekili sayısına 50 sandalye daha ekleyecek ve parlamentoda büyük bir çoğunluk kazanacak.

 

Anket, memorandum yanlısı iki parti olan merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi’nin yüzde 26, Panhelenik Sosyalist Hareket PASOK’un yüzde 15,5 oranında oy alacağını gösteriyor.

 

Ankete göre memorandum karşıtı söylemlere sahip diğer partiler olan Bağımsız Yunanlar yüzde 8, Demokratik Sol (DİMAR) yüzde 6,5, Komünist Parti (KKE) yüzde 5, Altın Şafak yüzde 4 oy alırken, Re Greece-Drasi ortaklığı yüzde 3 oya sahip oluyor. Anketin sandığa yansıması durumunda tüm bu partiler parlamentoya girebilecek.

 

Öte yandan ankete göre Yunanların yüzde 85’i avro bölgesinde kalmak istiyor ancak aynı zamanda AB ve IMF ile yapılan anlaşma çerçevesinde yürütülen kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

 

Yunanistan’da diğer anketlere göre Yeni Demokrasi ile SYRIZA arasında başa baş mücadele devam ediyor.

 

Data RC tarafından yapılan bir diğer araştırma ise, Yeni Demokrasi Partisi’nin yüzde 29,4 ile seçimde ilk sırada geleceğini gösteriyor. Ankete göre bu partiyi yüzde 28,8 ile SYRIZA takip ediyor.