Polis, hükümetin ekonomik önlem paketlerini başkent Atina’da protest eden binlerce göstericiyle çatıştı. Polisin, taş ve molotof kokteyli atan gençleri bastırmak için biber gazı ve sersemletici bomba kullandığı olaylarda biri ağır on yedi kişi yaralandı. Emniyetin açıklamasına göre çok sayıda gözaltı var ve iki polis memuru yaralandı.

Kamu hizmetlerini durduran ve ulaşımı felç eden 24 saatlik grevin bir parçası olan bu yürüyüşe polis kayıtlarına göre Atina’da 20.000, Selanik’te 8.000 kişi katıldı. Atina’da yaralanan iki kişiden biri olan 31 yaşındaki Ioannis Kafkas, doktorlar tarafından hemen ameliyata alındı ancak durumunun kritik olduğu söyleniyor. Polis sözcüsü olayı protesto etmek için Ioannis Kafkas’ın kaldırıldığı hastanenin önünde toplanan kalabalığın, araştırma için gelen bir polise saldırdığını iddia etti.

ADALETSİZ VE SERT POLİTİKALAR

Grev, Yunan hükümetinin bütçe açığını azaltmak ve ülkenin borç krizini hafifletmek adına yeni önlem paketleri açıklamasının ardından düzenlendi. Sendikalar bu önlemlerin Yunanistan’ın sorunlarını daha da artıracağını söylüyorlar.

Önceki şiddetli gösteriler Maliye Bakanı George Papaconstantinou’nun AB ve IMF yetkilileriyle görüştüğü yerin yakınlarında olmuştu. Birçok Yunanlı, hükümetin uluslararası destek koşullarını karşılamak için yapılan düzenlemeler nedeniyle gerçekleşen iş kayıpları, vergi artışları, emeklilik ve ücret kesintilerine öfkeli. Ayrıca yardımın işe yaramadığı düşüncesi yaygın.

AFP haber ajansına konuşan protestoculardan 46 yaşındaki IT çalışanı Vangelis Papadoyiannis, “Banka ve bankacıları kurtarmak için geçmişte elde ettiğimiz soysal haklarımızı elimizden alarak bizi Orta Çağ’a döndürmek istiyorlar. Benim şirketimde Ocak ayında 100 kişi işten çıkarıldı ve ücretlerimizde %15 kesinti yapıldı. Daha fazlası da yapılacak gibi görünüyor.” diyor.

Atina’daki protestolara katılan 60 yaşındaki ev kadını Litsa Papadaki, “Artık yeter! Bizi ve çocuklarımızı öldürüyorlar.” diyor.

Çarşamba günü yapılan grev, özel sektör sendikası GSEE ve kamu sektörü sendikası ADEDY tarafında gerçekleştirildi. Hava trafik kontrolörlerinin dört saatlik grevi ülkenin uçuşa dayalı turizmini kesintiye uğrattı.

BBC’den Nigel Cassidy’nin Atina’dan bildirdiğine göre özel sektör işçilerinin katılımı oldukça yüksek oldu. GSEE yaptığı açıklamada “İşsizliği artıran, eksik istihdamı genişleten ve işçi haklarını ayaklar altına alan adaletsiz ve sert politikaları şiddetle protesto ediyoruz” dedi. Sendikalar, hastanelerin acil servisler dışında çalışmadığını, okulların kapandığını ve tüm tren ve feribot seferlerinin durdurulduğunu söylediler. Bazı bankalar gün boyunca gerçekleşebilecek gösterilerin şiddetlenebileceği gerekçesiyle kapanırken bazıları kepenkleri yarı kapalı bir şekilde çalıştılar.

Geçtiğimiz Mayıs’ta yapılan gösterilerde molotof kokteyli atılan bir banka şubesinde 3 banka çalışanı ölmüştü.

BBC / ÇEV: T. ÖZGÜR YILDIZ / DEMOKRAT HABER