Yunanistan, iflastan kurtulmak için Eurogroup’un üç şartından ilkini yerine getirerek, 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketini oyladı. Parlamentonun içinde gergin tartışmalar yaşanırken, dışında da gösteriler oldu. Atina yine savaş alanına döndü.

 

YUNANİSTAN, iflas tehlikesinden kurtulmak için dün gece ilk adımı attı. Eurogroup’un üç şartından ilkini dün yerine getiren Yunanistan Parlamentosu, 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi anlaşmasını onayladı. Sosyalist parti PASOK lideri Yorgo Papandreu ile merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, anlaşmada öngörülen maddelerin seçimlerden sonra da uygulanacağına dair yazılı taahhütte bulundu. Parlamento oylamanın gerçekleştiği oturumu gerçekleştirirken, başkent Atina yine gergin saatler yaşadı. Kendilerini iktidar karşıtları olarak tanımlayan göstericiler polisle çatıştı. Parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı arenaya dönüştü.

 

POLİSE TUZAK KURDULAR

Polisin göz yaşartıcı bomba, göstericilerin de molotof kokteyli kullanması yüzünden Atina şehir merkezinde gökyüzü kızıla dönüştü. Olaylarda en az 40 kişi yaralandı. Anarşistler, şehrin en işlek caddelerinden Stadiu’da polise tuzak kurdu. Anarşistler yol üzerine bıraktıkları ipi çekince motosikletli 6 polis düşerek yaralandı. Atina şehir merkezinde 13 ayrı binada yangın çıktı. Biri tarihi bir sinema salonu olmak üzere bankalar, dükkanlar ateşe verildi. Anarşistler itfaiye araçlarının yangın yerlerine gitmesini de engellediler. Atina’nın ana caddelerinde sökülmedik kaldırım kalmadı.

 

PİYASALAR KARARLILIK GÖRSÜN

Parlamentoda dün 10 saat süren oturumda Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, “Yarın (bugün) piyasalar açıldığında Yunanistan’ın başarmaya kararlı olduğunun işaretini görmeleri gerek” diyerek anlaşmanın onaylanmasını istedi. Komünist Parti milletvekili Yorgo Mavrikos kürsüde konuşurken anlaşmayı Venizelos’a fırlattı. Parlamentoda dün gece gerçekleşen oylamada ele alınan maddeler, Yunanistan’ın borcunun 100 milyar Euro kadar silinmesini sağlayacak.

 

PAPADİMOS VE VENİZELOS’A YETKİ

‘PSI tahvil takası anlaşması’, sert tasarruf tedbirlerini içeren ‘ikinci kredi anlaşmasını imzalamak üzere Başbakan Lukas Papadimos Ekonomi Bakanı Venizelos’a yetki verilmesi’ ve ‘bankaların yeniden sermayelendirilmeleri’ni kapsıyor.

300 sandalyeli parlamentoda geceyarısından sonra tamamlanan oylamaya 278 milletvekili katıldı. 199 vekil pakete “Evet” derken 74 vekil “Hayır” oyu kullandı. 5 milletvekili ise çekimser kaldı.

 

BUGÜN DÜŞMANIMIZ TÜRK TANKLARI DEĞİL

YUNANİSTAN eski Başbakanı ve PASOK lideri Yorgo Papandreu, “Yunanistan yok olmamak için bir savaş veriyor. Düşman dışarıda değil, barbar dışarıda değil. Düşman da barbar da içimizde, koynumuzda. Karşımızda Almanların, Amerikalıların, Türklerin tankları yok. Para piyasaları, spekülatörler, ekonomik çıkar odakları var” diye konuştu. Papandreu, mücadele vermekten korkmadığını söyledi.

 

45 VEKİL PARTİLERİNDEN İHRAÇ EDİLDİ

Yasa tasarısının oylamasında parti başkanlarının kararına uymayan 45 milletvekili, partilerinden ihraç edildi.

 

Oylamada ''hayır'' oyu veren 22 PASOK ve 21 Yeni Demokrasi (ND) milletvekili partilerinden ihraç edilirken, LAOS'lu 2 milletvekili ise yasaya ''evet'' dedikleri için partiden atıldı.

 

PASOK Başkanı Yorgo Papandreu'nun talimatıyla partiden atılanlar arasında İskeçe milletvekili Çetin Mandacı da bulunuyor.

 

PASOK'da ayrıca, sö zkonusu yasaya ilke olarak ''evet'' diyen ancak, anlaşmanın maddelerine itiraz ettikleri için parti disiplin kuruluna sevk edilen 8 milletvekilinin de yapılacak seçimlerde aday listelerine alınmayacağı belirtildi.

 

‘EURO’DAN ÇIKMAK ÇÖZMEZ

ALMANYA Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın durumunu ‘dipsiz kuyu’ya benzetti. Alman Welt am Sonntag gazetesine konuşan Alman bakan Schaeuble, Yunanistan’ın verdiği sözlerin artık kendileri için yeterli olmadığını krizdeki ülkeyi yöneten parlamentodan uzun zamandır somut adımlar beklediklerini kaydetti. Alman kamuoyunun önemli bir kısmının hâlâ Yunanistan’a yardım etmek konusunda istekli olduğunun altını çizen Schaeuble, “Ancak şu durumda Yunanistan’a yapılacak yardımlar dipsiz bir kuyuyu doldurmaya çalışmaktan farksız olacak. Yardımların işe yarayabilmesi için öncelikle Yunanistan’ın önerilen tasarruf planlarını hayata geçirip bu kuyunun dibini belirlemesi şart” dedi. Yunanistan’ın Euro Birliği’nden ayrılması ile ilgili bir soruya da Schaeuble, şu yanıtı verdi: “İzlenmesi gereken yol belli, Euro Birliği’nde kalıp kalmamak artık alacağı kararlarla Yunanistan’a kalmış. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarılması hiçbir şeyi çözmez.”

 

ANONYMOUS YİNE HACKLEDİ

Bu arada, dün Parlamentoda ikinci kredi anlaşmasıyla ilgili yasa tasarısın oylandığı sırada Yunanistan Başbakanlık, Yunanistan Parlamentosu, Vatandaşı Korumu Bakanlığı ve Yunanistan Polis Teşkilatı'nın internet siteleri Anonymous grubu tarafından hacklendi.

 

Anonymous'un, twitter'den ''Tango down'' şeklindeki askeri terimle duyurduğu saldırının ardından Yunanistan Maliye Bakanlığı ile PASOK ve ND'nin internet sitelerinin de çökertildiği öğrenildi.

 

Anonymous, geçtiğimiz hafta içinde de Yunanistan Adalet Bakanlığı'nın internet sitesini hacklemişti. Hackerler bıraktıkları mesajda, ''Adalet geliyor. Ülkenizdeki yaşananlar kabul edilemez. Halk sizi, halkın istekleri doğrultusunda çalışmanız için seçmişti ancak başarısız oldunuz. Ülkenizdeki en kutsal şey olan demokrasiyi öldürdünüz. Demokrasi ülkenizde doğmuştu ama siz şimdi demokrasiyi öldürdünüz'' ifadelerine yer vermişti. (Hürriyet/CNNTÜRK/Ajanslar)