Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin kararı referandumda oyladı.

Yunanistan’da referandumun ardından sayımlardan sonuçlar gelmeye başladı. Buna göre yüzde 60’ı sayılan oyların oranı şöyle:

Hayır oyu: Yüzde 61,3

Evet oyu: Yüzde 38,7

"İKİ YÜZLÜLÜĞE 'HAYIR' DENİLDİ"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis: Halkımız 5 yıl boyunca süren iki yüzlülüğe hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bugünkü bu 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak. Yunanistan kreditörlere işbirliği elini uzatacak.

"ELİMİZ DAHA GÜÇLÜ"

İçişleri Bakanı Panos Skurletis: Halkımız gurur duymalı. Hükümetimiz Avrupa’daki müzakerelere eli güçlü bir şekilde gidiyor.

SİNTAGMA'DA ZAFER KUTLAMASI


ALMANYA: ÇİPRAS, AVRUPA VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ KÖPRÜLERİ ATTI

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel: Çipras Avrupa ile Yunanistan'ın bir uzlaşmaya varabilecekleri son köprüleri de attı. Çipras ve hükümeti Yunan halkını çaresizliğe sürüklüyor.

NE OLDU?

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talep reddedilmişti.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

SYRİZA NE DİYOR?

Syriza’nın lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras IMF ile görüşmeler sonrasında, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” demişti.

Referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini belirten ve bu yönde referandum çalışması yapan Syriza hükümetinin yaptığı ‘Hayır’ mitingine de birçok sol grubun yanı sıra binlerce Yunanistanlı destek vermişti.