YPG Sözcüsü Redur Xelil, önceki gün Suriye’nin kuzeyindeki Halep kenti yakınlarında kendilerine kimyasal silahla saldırıldığı iddiasını yineleyip Türkiye’yi bu silahların Suriye’ye geçişini sağlamakla suçladı.

Russia Today (RT) kanalına konuşan Xelil, ülkede hükümete karşı savaşan militanların 27 Şubat’ta başlayan ateşkesten faydalanıp Halep yakınlarında ve Kürtlerin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine saldırdığını savundu.

Bombalar atıldıktan sonra etrafı ‘doğal olmayan bir koku’ ve ‘sarı duman’ sardığını söyleyen Xelil, kimyasal silah kullanıldığını ima etti. Röportajı Rojava’dan Skype ile bağlanarak yapan Xelil, “İsyancı grupların içindeki kaynaklarımız, toksik maddeler kullanıldığını doğruladı. Ayrıca sarin gazının bu gruplara Türkiye’den ulaştığı bilgisini de teyit ettik. Her şey, tüm bu grupların yasaklı silahlar kullandığına işaret ediyor. Ama bu silahların geldiği noktaya erişemiyoruz çünkü Türk güçleriyle isyancı güçler arasındaki bir cephede bulunuyor” ifadelerini kullandı.

'BİR DAHA YAPMAYACAKLARI ANLAMINA GELMEZ'

Bu son saldırının başarısızlıkla sonuçlandığını ama bunun başka saldırılar olmayacağı anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Xelil, “Düşmanın elinde fosfor ve sarin gazı içeren geliştirilmiş bombalar bulunduğundan eminiz” dedi.

YPG komutanlığından önceki gün yapılan açıklamada, Şeyh Maksud’da ‘fosfor olduğu düşünülen sarı renkli bir kimyasal maddeyle’ saldırıda bulunduğu ifade edilmişti.