Son anketlere göre oyu gerilen Sol Parti’de lider krizi yaşanıyor. Sol Parti Fraksiyon Başkanı Gregor Gysi’nin liderlik için ‘eski tüfeklerinden’ Oskar Lafontaine’i gündeme getirmesiyle başlayan tartışmaya partinin genel başkan yardımcısı Katja Kipping da katıldı. Şu anki eşbaşkanları eleştiren Kipping “Yoldaşlar birbirimizle çok uğraşıyoruz” mesajını verdi.

Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokrat-liberal hükümete karşı Yeşiller ve sosyal demokratların 2013’te iktidara geleceği ihtimali gittikçe güçlenirken, gözler Sol Parti’ye çevrildi. Olası bir Yeşiller-sosyal demokrat hükümetinde Sol Parti’nin dışarıdan veya üçüncü parti olarak koalisyonda yer alacağı üzerinde duruluyor.

Ancak kongresini Ekim ayında yapmaya hazırlanan Sol Parti’de sular durulmuyor. Parti içinde yeni program tartışmaları sürerken şimdi de liderlik tartışmaları başladı. Partinin ‘ağır toplarından’ Gregor Gysi’nin kanser hastalığı yüzünden parti yönetiminden geri çekilen Oskar Lafontaine’ni işaret etmesiyle patlak veren liderlik tartışması alevleniyor.

‘EŞBAŞKANLAR PARTİYE ZARAR VERİYOR’

Sol Parti’nin genel başkan yardımcısı Katja Kipping’e göre krizin sorumlusu eş başkanlar Klaus Ernst ve Gesine Lötzsch. Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte her iki liderin parti içindeki dinamikleri yeterince yönetemediği eleştirisi yapan Kipping “Her ikisi de üretici tartışmalara öncülük yapamadılar, parti içinde birbirimizle uğraşıyoruz, bu durum da üyelere zarar veriyor” dedi.

Bir başka parti yöneticisi Halina Wawzyniak ise internetteki bloğunda “Artık birbirimize çamur atmaktan bıktık” ifadesini kullandı. Zaten kimi gözlemciye göre parti tabanından üst yönetime gelen tepkiler üzerine Gysi “acil çözüm olarak” Lafontaine’nin ismini dile getirdi. Liderlik için ismi geçenlerden Thüringen Franksiyon Başkanı Bodo Ramelow Gysi’ye yükleniyor.

Parti içi tartışmalar Cumartesi günü Hamburg’ta yapılan eyalet kongresine de yansıdı. Liderlik ve yönetim tartışmalarının son bulmasını isteyen eş başkan Klaus Ernst “Aksi takdirde kendimize zarar veririz. Bizim tek bir amacımız olmalı, o da; barış, adalet ve demokrasinin getirilmesi, sosyal ile çevreci bir toplumun yaratılması” şeklinde konuştu.

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Spiegel’e göre ise Sol Parti’de ciddi bir mali kriz yaşanıyor. Spiegel’in para sıkıntısı yüzünden ödemelerin durdurulduğu iddiasını Sol Partililer dolaylı olarak onaylıyorlar. Diğer partiler gibi iş çevrelerinden bağış almadıklarına dikkat çeken bir Sol Partili yetkili “1 Euro’nun bile hesabını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Almanya'da yapılan son bir kamuoyu araştırmasına göre Sol Parti’nin oyu yüzde 9’ya geriledi. Üye ve yöneticileri Anayasa Koruma Örgütü tarafından izlenen Sol Parti 2009 seçimlerinde yüzde 11’lik bir başarı elde ederek 40’u kadın, 36’sı erkek toplam 76 milletvekili Federal Meclis’e göndermişti.

ANF