Suriye Kürdistan'ında (Batı Kürdistan) kurulan Yüksek Kürt Konseyi (YKK), Hewler’de aralarında Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin de olduğu bir dizi görüşme ve toplantı ardından yeni kararlara vardı.

YKK üyesi Aldar Xelil, yapılan toplantılarla ilgili olarak El Parti ve Yekiti temsilcilerinin artık toplantılara katılmayacak düzeye ulaştığına dikkat çekerken, bazı çalışmalar konusunda aldıkları kararlara diğerleri onay vermediği için sorunlar yaşandığını da kaydetti.

ENKS'YLE PROBLEMLER

Görüşmelerde, Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin (ENKS)birliğe yanıt verecek bir mekanizma olmadığını söyleyen Xelil, ENKS'nin ağır işlediğini, hızlı karar alamadığını ve birlik önünde engel oluşturduğunu belirtti.

Duruma örnek olarak da Adalet, İnsani Yardım komiteleri, Askeri Komite, Sınır Kapıları Komitesi kurma kararı aldıklarını veren Xelil, "ancak ENKS üyeleri gelmedi. Ortaya çıkan gerçek şu; kararların yerine getirilmemesinin nedeni ENKS’dir," açıklamasından bulundu.

DİPLOMASİ KONUSU

Yapılan toplantılarda anlaşma sağlanan konular hakkında da bilgi veren Xelil, bunlardan birinin diplomasi olduğunu belirtti.

Dışilişkileri Komitesi’nin partilerin değil Yüksek Konsey’in görüşünü esas alacağını belirten Xelil, ENKS içerisinde ortak bir fikir olmadığı eleştirisinde bulundu.

Xelil, ENKS’nin kongreye hazırlandığına işaret ederek, "Bu kongrede tutumlarını ortaklaştıracaklar. Yüksek Konsey’in genişletilmesini de önerdik ancak onlar kongre sonrası görüşlerini söyleyeceklerini belirtti," dedi. Xelil, "Eğer bir parti Yüksek Konsey’in kararı olmadan diplomasi faaliyetleri yürütürse, o zaman Konsey bir açıklama yaparak söz konusu partinin Batı Kürdistan’ı temsil etmediğini bildirecek," diye ekledi.

SAVUNMA KONUSU

Toplantılarda savunma konusunu da ele aldıklarını ifade eden YKK üyesi Xelil, daha önce alınan ortak komite kararının yenilendiğini belirtti.

Xelil ayrıca, savunma birliklerine katılmak isteyen gençlerin teşvik edilmesi gerektiğini de belirtti.

YPG MEŞRU BİR GÜÇTÜR

YPG’nin resmi bir güç olduğunu söyleyen Xelil, "Artık resmiyete ihtiyaç yok. YPG zaten resmidir ve kabul edilmiştir, meşrudur. Direnen, şehitler veren, kentleri koruyan ve halktan bu kadar destek gören bir güç zaten resmidir ve Yüksek Konsey’in bu konuda bir kararına ihtiyaç yoktur. Bu aşama geride kaldı. Zaten görüşmelerimizde de YPG konusu herkesin gündemindeydi," dedi.

'TÜRKLER VE EL KAİDE PLANI BOŞA ÇIKARILDI'

Xelil, Resulayn (Serekaniye) olaylarına değinerek, "Türkler ve El Kaide planı boşa çıkarıldı. Eğer bu direniş olmasaydı Qamişlo ve Rimelan'a kadar gideceklerdi. Bu nedenle birkaç gün öncesine kadar YPG'ye karşı duranlar, direniş ardından desteklerini ifade ettiler," şeklinde konuştu.

KÜRT BÖLGESİNİN TANIMI

Kürt bölgesinin nasıl tanımlanacağına ilişkin yürütülen tartışmalar konusunda Diğer partilerin 'Suriye Kürtleri' ifadesinin kullanılmasını istediğini, kendilerinin 'Batı Kürdistan' demesini istediklerini, ENKS'nin ise şu an bu konuda bir şey söylemediğini belirtti. Ancak 'Batı Kürdistan' adının kullanılacağı konusunda anlaşmaya varıldığı da belirtildi. (ANF'den derlenmiştir)