Pazar günü Almanya'da yapılan genel seçimlerde başarılı olamayan Yeşiller Partisin Federal Yönetim Kurulu istifa edeceklerini duyurdu.

Parti'nin yönetim kadrosunda bulunan eş başkanlar Claudia Roth, Cem Özdemir, Jürgen Trittin, Katrin Göring- Eckardt geri çekileceklerini açıkladı.

Toplam 22 parti üyesin geri çekilmesi haberi geldi.

Seçimlerde sadece % 8,4 oy kazanan parti yönetimi yarın düzenlenecek basın toplantısında konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi verileceğini duyurdu.

BİR İSTİFA DAHA

Almanya’daki federal seçimlerden başarısız çıkan Hür Demokrat Parti (FDP) Başkanı Phillip Rösler de parti başkanlığından istifa etti.

Genel seçimlerde yüzde 4,8 oranında oy alarak seçim barajına takılan Hür Demokrat Parti (FDP) Başkanı Philipp Rösler parti meclisiyle yaptığı değerlendirmelerin ardından istifasını sundu. Rösler yaşanan "acı gecenin" sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

ROTH: YOLLARI AÇIK OLSUN

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Gezi olayları sırasında Taksim’e demokratik hakları desteklemek için gittiğini vurguladı. Almanya’da bazı Türk seçmenlerin, Gezi olaylarına karşı tutumu sebebiyle seçimlerde partisine oy vermeyeceği iddiasını değerlendiren Roth, “Sadece bu sebeple Merkel’e oy vereceklerse yolları açık olsun” dedi.

Claudia Roth, Türkiye’ye 1986’dan beri gelip gittiğini ifade ederek, “Türkiye, benim için ikinci ülke oldu. Ailemin orada evi var. Çok sayıda arkadaşım var. Kendimi Türkiye’de evimde gibi hissediyorum.” şeklinde konuştu.

Gezi olayları sırasında Tarabya’da Alman Sanat Akademisi’ndeki bir ressamla görüşmek üzere İstanbul’da olduğunu ve The Marmara Oteli’nde konakladığını belirten Roth, “Olayların olduğu yere en fazla 10-15 metre uzaktaydım. Oraya dostlarımı görmeye gittim. Ayrıca demokratik hakları ve özgürlükleri desteklemek için oradaydım” dedi.

Gezi eylemcilerine destek verdiği için Almanya’da Türk asıllı bazı seçmenlerin partisine küstüğü iddialarına değinen Claudia Roth, bu yöndeki açıklamaların kendisini üzdüğünü dile getirdi. Roth, Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi’nden (CDU) siyasetçilerin, bu olaylardan sonra Türkiye ile ilişkilerin tamamen kesilmesini istediğini hatırlattı ve kendilerinin ise Türkiye’nin AB’ye tam ve eşit üye olmasını desteklediklerini vurguladı. Roth, aynı zamanda farklı görüşlerin birlikte yaşayabileceği bir Türkiye istediğini dile getirdi.

Türkiye’nin kendisi için yabancı bir ülke olmadığını ifade eden Yeşiller eşbaşkanı, “Muhafazakar Türk seçmeni, CDU’ya oy vermek istiyorsa bunu anlayışla karşılarım. Ama bunun gerekçesi Gezi Parkı olayları olmamalı” diye konuştu.

Münih’teki bira festivaline katılmasının ardından geleneksel kıyafetlerle partisinin Berlin’de dün gece düzenlediği mitinge katılan Roth, Türklerin çifte vatandaş olmasını desteklediklerini belirtti ve “Angela ve Horst Almanya’ya ne kadar aitse Cem ve Ekin isimleri de Almanya’ya o kadar aittir” dedi. Roth, İslam dininin Almanya’da tanınmasını ve Hristiyan ya da Katoliklerle aynı haklara sahip olmasını da desteklediklerini sözlerine ekledi.