Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

İsviçreli Yeşillerden Sibel Arslan, Regula Rytz, Balthasar Glättli, Haşim Sancar yaptıkları açıklama ile HDP eşbaşkanları ve milletvekillerine yönelik operasyonu protesto ettiler. 

Yeşil milletvekilleri, “İsviçre Devleti Türkiye`nin en büyük muhalefet partisinin kriminalize edilmesine sert tavır almalı ve  bütün HDP milletvekillerinin serbest bırakılması için ne gerekiyorsa yapmalıdır” dediler.

Açıklama şöyle devam etti:

Yeşiller, Federal Hükümet`ten gece yarısı gözaltına alınan 11 HDP milletvekilinin serbest bırakılması için ne gerekiyorsa yapmasını ve Türkiye`nin bu olaydaki tavrını sert bir şekilde eleştirmesini talep etmektedir. 

Avrupa Partileri Türkiye`nin demokratik yollardan seçilmiş bir muhalefet partisini suçluymuş gibi lanse ederek üyelerini hapishaneye tıkmasını ve her gün biraz daha diktatörlüğe dönüşmesini tavırsız izlememelidir.
 
Türkiye`de basarisiz olan darbe askeri girişiminden haftalar sonra, demokrasi ve düşünce özgürlüğüne karşı bir hükümet darbesi gerçekleştiriliyor. Yeşiller dün gerçekleştirilen HDP milletvekillerinin gözaltına alınması olayını şiddetle eleştirmekte ve gözaltına alınan milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasını talep etmektedirler.

Bu gözaltılar arasında HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bulunmaktadır. Onların da gecen Mayıs ayında pek çok milletvekili gibi dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. Demirtaş geçtiğimiz yaz Bern`de bir grup parlamentere seslenmiş ve Türkiye`nin İsviçre modelinde olduğu gibi barışçıl bir dönüşüm yaşaması için nasıl çaba sarf ettiğini göstermişti. Onun caba sarf ettiği dönüşüm dilsel ve kültürel azınlıklara saygı göstermeyi temel alan demokratik bir düzene  dayanmaktaydı.
 
Türkiye Hükümeti bu parlamenterlerin gözaltına alınmasından önceki haftalarda da  demokratik yollarla seçilmiş pek çok şehir ve küçük kentin belediye HDP`li başkanlarını tutuklamıştı. Türk hükümeti ayrıca gazeteci ve diğer medya mensuplarına yönelik kitlesel bir tutuklama kampanyası başlattı. Muhalif gazeteler Özgür Gündem ve Cumhuriyet`ten pek çok gazeteci gözaltına alindi ve tutuklandı.
 
Milletvekillerinin politik dokunulmazlıkların kaldırılmış olması bir yana, bu gözaltı ve tutuklamalarla halk temsilcilerinin temel hak ve hürriyetler ile düşünce özgürlüğü de kabul edilemez bir bicimde ihlal edilmektedir. İsviçre`deki Yeşiller Erdoğan Hükümeti`nin despotluğuyla  Türkiye`nin bir şiddet sarmalına, perspektifsizliğe ve kaosa sürüklenmesini kaygıyla izlemektedirler.
 
Bizler Yeşiller olarak Federal Hükümet`ten  acil olarak özellikle Türkiye`de Kürt Hakları Savunucusu milletvekillerinin gözaltına alınmasına sert bir tavır almasını ve bu milletvekillerinin serbest bırakılması için ne gerekiyorsa yapmasını talep ediyoruz.
 
İsviçreli Yeşillerden Sibel Arslan, Regula Rytz, Balthasar Glättli, Haşim Sancar