Başkanlık sarayının Husi güçlerince kuşatıldığı Yemen’de Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi istifa etti. Mansur’dan önce de hükümet istifasını açıkladı.

Al Jazeera’de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’nin istifa ettiğini bildirdi. Ancak, istifa haberiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Mansur Hadi, ‘artık ülkeyi yönetemediğini, görevinin amaçlarını gerçekleştiremez hale geldiğini’ söyledi. “Durumun çıkmaz yola girmesinden dolayı Yemen halkından özür diliyorum. Yemen’de bazı siyasi taraflar çabalarımızı boşa çıkardı” diyen Hadi, 21 Eylül olayları ile Husilerin saldırılarının siyasi değişim sürecini kötü etkilediğini vurguladı.

Yemen Hükümeti Sözcüsü Racih Badi ise, Başbakan Halit Bahhah’ın Devlet Başknı Abd Rabbuh Mansur Hadi’ye hükümetin istifa kararını sunduğunu belirtti. Badi, “hükümet yaşanan krizlerle başa çıkamadı. Yemen halkına vermeye çalıştığı hizmet ve güvenlik sağlayamadı” dedi.

Kararın bakanların oy birliğiyle alındığını ifade eden Badi, herhangi bir tarafın hükümetin bu kararına karışmadığını ifade etti.

Al Jazeera’ya konuşan Badi, ülkedeki tarafların hükümete destek vermediğini söyleyerek, hükümetin ülkedeki krizlerle baş çıkamadığını dile getirdi.
Hükümet ise, yayınladığı yazılı açıklamada, ülkedeki devam eden krizlerin sırasında taraf olmak istemediğini, farklı nedenlerden dolayı görevini yerine getiremediğini duyurdu.

YEMEN'DE NELER OLMUŞTU?

Yemen'in başkenti Sanaa'da Şii Husi militanları ve ordu arasında 20 Ocak 2015 tarihinde sabah yaşanan çatışmaların ardından militanlar kuşattıkları Başkanlık Sarayı'na girmişti. Baskın sırasında Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin Başkanlık Sarayı'nda olmadığı belirtilmşit.

Sabah saatlerinde ordu ve militanlar arasında çatışma çıkmış ve sekiz kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Ardından taraflar arasında kısa süreli bir ateşkes yapılmıştı. 

İsyancılar daha önce Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ile bir anlaşma imzalamış ve birlik hükümeti kurulduktan sonra yönetimini ele geçirdikleri başkent Sanaa'dan ayrılacaklarına söz vermişlerdi.

Ancak milisler şu ana kadar geri çekilmiş değil. Ülkenin çoğunlukla Sünni olan orta ve batı kesimlerindeki varlıklarını ise artırmış durumdalar.
Pazar günü Husi militanlarının Genelkurmay Başkanı'nı kaçırmasıyla birlikte ülkede gerilim iyice tırmanmıştı.

HUSİ MİLİTANLARI NE İSTİOR?

Yemen'in kuzeybatısında etkin olan Husiler, Şii mezhebinin Zeydiyye kolundan. 23 milyonluk Yemen nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan Husiler,1970'li yıllara kadar Sünni çoğunluk ile sorunsuz biçimde birlikte yaşamıştı.

1970'lerde imam Bedrettin El Husi'nin Zeydiyye mezhebine vurgu yapmaya başlamasıyla birlikte özerklik ve yönetim içerisinde daha fazla söz hakkı istemeye başlayan Husiler, 2004'te taleplerini silahlı mücadeleye dönüştürdü.

2011'de ülkenin batısındaki Saada bölgesini kontrol altına alan Husiler, Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh'i istifaya zorlamıştı.

2014'ün Temmuz ayında Yemen merkezli Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü ile silahlı mücadeleye girişen Husiler, ülkede artan Sünni etkisine karşı Şiilerin haklarını savunmayı amaçladığını söylüyor.