Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’i istifa ettirmek için iki aydır durmaksızın gösteriler yapan Yemen muhalefeti, sonunda amacına ulaştı.

Muhalefetin çağrısıyla düzenlenen dünkü genel grev ve kitlesel eylemlerin ardından, daha önce görev süresinin sonu olan 2013’e kadar görevi bırakmamakta ısrar eden Abdullah Salih’in, muhalefet ile devlet başkanı arasında arabuluculuk görüşmeleri sürdüren Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) planını kabul ettiği açıklandı.

Bir ay içinde istifa edecek

Körfez ülkelerinin önceki gün sunduğu yeni plan, devlet başkanlığı seçimiyle sonuçlanacak 3 aylık bir geçiş sürecini öngörüyor. Geçiş sürecinde öncelikle muhalefet protestolara hemen son verecek. Planın ikinci aşamasında ise Abdullah Salih’in, planın taraflarca imzalanmasından sonraki bir ay içinde istifa etmesi ve yetkilerini başkan yardımcısına bırakması öngörülüyor. Bunun karşılığında Salih ve ailesi hakkında soruşturma açılamaması için dokunulmazlık sağlanacak. Salih istifa ettikten sonra bir birlik hükümeti kurulacak ve bu hükümet iki ay içinde ülkeyi devlet başkanlığı seçimine götürecek. Abdullah Salih’in kararı Yemen muhalefetinde sevinçle karşılandı.

Grevle ülkeyi felç ettiler

YEMEN muhalefeti dün iki aydır süren eylemlerini hemen bütün kamu ve özel sektör çalışanlarının uyduğu genel grevle zirveye çıkardılar. Ülke grev sırasında felç oldu.

HÜRRİYET