İspanya edebiyat dünyasının önemli ödülleri arasında sayılan, Kültür Bakanlığı tarafından verilen Narrativa Ulusal Ödülüne layık görülen yazar Javier Marias, ödülü reddetti.

 

'Los enamoramientos' (Aşıklar) adlı romanıyla Narrativa ödülüne layık görülen Marias’ın ödülü kabul etmeyeceğini açıklaması polemiklere yol açtı.

 

İspanyol basınında, İspanya’da sağ görüşlü, muhafazakar Halk Partisi'nin (PP) iktidarda olmasının, Marias’ın ödülü reddetmesinin arkasındaki neden ya da 'siyasi bir tepki' olduğu yazılıyor.

 

'KURUMSAL ÖDÜLLERE HER ZAMAN OLUMSUZ YANIT VERİRİM'

Basın toplantısı düzenleyen Marias, ödülü kabul etmemesine gerekçe olarak “Kurumsal ödüllere her zaman olumsuz yanıt veren biri olarak biliniyorum. Kabul etmiyorum, çünkü babam (Julian Marias) dahil benim hayran olduğum birçok yazar asla resmi bir ödül almadılar” açıklamasında bulundu.

 

“Bu veya başka bir hükümet tarafından kayrılmış bir yazar olarak görülmek istemiyorum” diyen Marias, kurumsal ödül almama kararının yeni bir şey olmadığını söyledi.

 

Bu yıl içinde, yazar olarak aldığı 15 bin avroluk başka bir ödülü bağışladığı bilinen Marias, Narrativa ödülünü kabul etseydi 20 bin avro alacaktı.