Almanya'daki Yeşiller Partisi Sözcüsü Elisabeth Scharfenberg, devletin yaşlı ve engelli yurttaşlara seks işçisi hizmeti sağlaması gerektiğini savundu ve bunun maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını önerdi.

Teklif, hem Yeşiller Partisi'nde hem de diğer partilerden milletvekilleri arasında tartışma yarattı.

Sputnik’in  Welt am Sontag gazetesinden aktardığı habere göre Scharfenberg, "Cinsel yardımı fonlamak benim için makul. Yerel yetkililer uygun seçenekleri tavsiye edebilir ve bağışta bulunabilir" diye konuştu.

Scharfenberg'in önerisine göre, bakımevlerinde kalan yurttaşlar diğer yollarla cinsel açıdan tatmin olamadıklarını bir tıbbi doküman ile kanıtlamalı ayrıca seks işçisine ödenen parayı karşılayamadıklarını göstermeli.

Seks işçiliğinin yasal olduğu Hollanda'da yıllardır özel bir sertifikaya sahip seks işçileri engelli vatandaşlara 'cinsel destek' sağlıyor.

Seks işçiliği Almanya'da da 2002'den beri yasal ve bazı bakımevleri seks işçilerinin kurumlarını ziyaretine izin veriyor. Ancak resmi bir düzenleme olmadığından dolayı seks işçilerinin özel ihtiyaçları olan kişilerle ilgilenme konusunda eğitimi olmayabiliyor.

ÖNERİYE TEPKİ

Scharfenberg'in önerisi hem kendi partisinden hem de diğer partilerden siyasilerin tepkisini çekti.

Sosyal Demokrat milletvekili, sağlık ekonomisi profesörü Karl Lauterbach önerinin 'saçma' olduğunu savundu.

Lauterbach 'alanın ticarileşebileceği' uyarısında bulunarak bu tarz bir cinsel destek konusunda tıbbi gereklilik olmadığını söyledi.

Yeşiller Partisi'nden milletvekili, Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer da Facebook'taki paylaşımında önerinin partilileri 'bir dizi kaçık' gibi gösterdiği yorumunu yaptı.

Palmer " Neden bu tarz maceralar hep seçim döneminde yapılıyor?" diye sordu.

'CİNSELLİK İNSANIN TEMEL İHTİYAÇLARINDAN'

Öneri alandaki uzmanlar arasında da tartışma yarattı. Almanya'da kurulan 'MyHandicap International' adlı hayır kuruluşu bu tarz hizmetlerin seks işçiliği olarak sayılmaması gerektiğini belirterek cinselliin insanın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurguladı.

Daha önce engellilerin seks işçisi hizmeti alması gerektiğini savunan engelli hakları aktivisti Matthias Vernaldi devletin bu konuda yardım yapmasının hata olacağını söyledi. Vernaldi "Sosyal yardım olarak seks, halktaki engellilerin kusurlu olduğu algısını güçlendirir" dedi.