184 milyon 60 yaş ve üstü insanın yaşadığı Çin ilginç bir uygulamaya gidiyor. Yaşlı anne ve babalarını düzenli ziyaret etmeyen çocuklara para ya da hapis cezası verilebilecek.

Çin'de yaşlıların düzenli ziyaret edilmesini öngören "Yaşlıların Hak ve Çıkarlarını Koruma Kanunu" yürürlüğe girdi.

Ülkede artan yaşlı nüfusun sorunlarını çözmek için atılan adımlardan biri olan yeni yasaya göre, ebeveynlerinden ayrı yaşayan aile üyelerinin düzenli olarak yaşlı akrabalarını ziyaret etmesi gerekiyor.

Yasa, çocukların, ebeveynlerinin ruhsal ihtiyaçlarını karşılarken, onlara kötü muamelede bulunmamayı da öngörüyor.

Ancak cezalar konusunda yasa biraz muğlak. Ebeveynlerini ziyaret etmeyen çocuk ya da çocuklara hangi durumlarda para ya da hapis cezası verileceği tam belirtilmiyor.

GENÇLER ALAY ETTİ

İş hayatının getirdiği yoğunluktan bunalan Çinliler ise yasadan pek haberdar değil. Yasa, sosyal paylaşım sitelerinde gençler tarafından alay konusu edildi. Birçok genç yazdığı mesajlarda, "Anne ve babalarıyla birlikte olmaktan mutlu olacaklarını ancak çok yoğun oldukları için bunu gerçekleştiremedikleri" görüşünü dile getirdi.

UYGULAMA ŞANSI ÇOK AZ

Pekin'de bir hukuk bürosunda çalışan Zhang Yan Feng, yeni düzenlemenin bir mesaj niteliği taşıdığını, günlük hayatta uygulamanın ise zor olacağını söyledi. Feng bu tür vakaların dava konusu olması durumunda ise, mahkemenin, bir düzenleme yaparak, belli zaman dilimleri içerisinde ziyaret koşulu getirebileceğini belirtti.

EBEVEYNLERDEN UZAK YAŞAM

Çin'de uygulanan tek çocuk politikası yüzünden çocukların aileleriyle yeteri kadar ilgilenemediği ifade ediliyor. Görece gelişmiş sahil kesimine göçmen işçi olarak gidenler, ebeveynleri iç bölgelerde yaşadığı için onları sadece yılda bir kez ziyaret edebiliyor.

YAŞLILARA KİRA YARDIMI

Yasaya göre, işverenler çalışanlarına ebeveyn ziyareti için izin verecek ve bu hak devlet güvencesi altına alınacak. Yasa, yaşlılara kira yardımı da öngörüyor.

Çin'de 2011 sonu verilerine göre, 60 yaş ve üzerinde 184 milyon kişi yaşıyor ve bu da ülke nüfusunun yüzde 13.7'sine denk geliyor.

Çin'de yaşlı nüfusun 2033 yılına kadar 400 milyonu aşması bekleniyor. (ntvmsnbc)