Batı Şeria'da bir grup Filistinli, Musevilerin ve Hristiyanların kutsal kabul ettiği Yusuf Peygamber Türbesi'ni ateşe verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, İsrail ordusu türbenin yakılmasını "ibadet özgürlüğüne açık bir ihlal" olarak gördüklerini ve olayın sorumlulularını adalet
önüne çıkaracaklarını açıkladı. Türbe Nablus kentinde Filistin mülteci kampının sınırları içinde yer alıyor.

Filistin kontrolü altında bulunan türbeyi,  İsrail vatandaşları ordu eşliğinde ziyaret edebiliyor. Museviler bu mezarlığın Yakup peygamberin oğlu Yusuf peygambere ait olduğuna inanıyor. Müslümanlar ise kabrin İslam bilgini Şeyh Yusuf Davikat'a ait olduğunu savunuyor.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail ile Filistin arasında son dönemde artan şiddet olaylarını görüşmek üzere bugün acilen toplanıyor. İsrail polisi son haftalarda kendi vatandaşlarını hedef alan bıçaklama olaylarının ardından Filistin mahallelerine giriş çıkışları kontrol altına almıştı.

Artan gerilimin üzerine Ürdün BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu görüşmek üzere acilen toplanmasını talep etti. 1 Ekim'den bu yana Filistinlilerin İsrail vatandaşlarına bıçak ve silahlı saldırılarında 7 kişi öldü, onlarca insan yaralandı. Aynı dönemde İsrail güçleriyle çatışmalarda 30 Filistinli de yaşamını yitirdi.

İsrail'de ise polis Kudüs'te genç eylemcileri engellemek için 40 yaşın altındaki Filistinlilerin Mescid'i Aksa Camii'nde Cuma namazına gitmesine engel oluyor. Filistinliler ise namaz ardından eylem çağrıları yapıyor.

NETANYAHU ABBASI ŞİDDETE TEŞVİK ETMEKLE SUÇLADI

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmeyi istediğini ifade ederken, Abbas'ı Filistinlileri şiddete teşvik etmekle suçladı.

Netanyahu basına açıklamasında "Abbas'ın şiddeti meşru göstermeyi ve çağrı yapmayı bırakmasının zamanı geldi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önümüzdeki günlerde bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada "Başkan Abbas şiddete karşı oldu. Bunu açıkça ve güçlü bir biçimde kınamalı" dedi.