Yahudi Soykırımı’nın son tanıklarından olan Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel, ABD'de hayatını kaybetti.

Wiesel'in ölümünü Yad Vashem Holocaust Hatırlama Merkezi tarafından Cumartesi günü duyuruldu.

Wiesel 15 yaşındayken gönderildiği toplama kamplarındaki anılarını yazmasıyla tanınmıştı.

OBAMA: ÇAĞIMIZIN EN ERDEMLİ SESLERİNDEN BİRİYDİ

BBC’nin haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama, “Sayın Wiesel, çağımızın en erdemli seslerinden biriydi” dedi.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S, Lauder, Wiesel’in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “O şüphesiz geçtiğimiz 100 yılın en büyük Yahudi öğretmen ve düşünce adamlarından biriydi. Ölümü asla doldurulamayacak bir boşluk bıraktı. Aynı zamanda yazdıkları yaşamaya devam edecek” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise mesajında, “Elie Wiesel bir ışık demeti ve insanoğlunun iyiliğine inanan insanlığının bir örneği olarak hizmet verdi” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise Wiesel’i “Yahudi halkının bir kahramanı ve tüm insanlığın bir devi” olarak tanımladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Elie Weisel'in ölümünün büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Gauck, “Muhteşem bir insanı, sıra dışı bir bilge ve yazarı kaybettik” şeklinde dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de “Elie Wiesel'in ölümüyle insanları seven bir yazarı, bir bilgeyi kaybetmekle kalmadık; nefret, hoşgörüsüzlük ve şiddetle yorulmadan mücadele eden bir savaşçıyı da kaybetmiş olduk” dedi.

Sinema oyuncusu George Clooney de Wiesel'in ölümünün ardından, Yahudi Soykırımı'ndan kurulan yazarın insanlık mücadelesini sürdürme çağrısında bulundu. Clooney, Ermeni Soykırımı'nın 101. yılında insanlığa katkıları ödüllendiren Aurora Prize'ın seçim komitesinde Wiesel ile birlikte görev almıştı.

ELİE WIESEL

Wiesel 1928'de Romanya'da doğdu. 1940 yılında, Wiesel’in doğduğu kasaba, Macaristan tarafından ilhak edilen bölgenin bir parçasıydı. Dört yıl sonra kasabanın tüm Yahudi nüfusu, 15 yaşındaki Elie ve ailesi de aralarında, Auschwitz’e gönderildi.

Wiesel’in annesi, kız kardeşi Nazilerin gaz odalarında katledildi. Babası Buchenwald kampında açlıktan ve dizanteriden öldü. İki kız kardeşi ise hayatta kalmayı başardı.

Savaştan sonra Wiesel Fransız yetimhanesinde büyüdü.

Wiesel, 1945 yılında Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat alanında eğitim aldı. Bir süre Fransa'da gazeteci olarak çalışan Wiesel, 1963'te ABD'ye giderek vatandaşlık aldı.

Gazeteci olan Wiesel 60'dan fazla kitap yazdı. En çok bilinen kitabı 15 yaşında bir oğlan çocuğu olarak toplama kamplarındaki anılarını kitaplaştırdığı “Gece” (Night) oldu. Gece 10 milyon baskı yaptı.