ABD'nin gizli yazışmalarını WikiLeaks'e sızdıran Er Bradley Manning, 35 yıl hapsi cezasına çarptırıldı.

İddia makamı tarafından en az 60 yıl hapsi istenen Manning, 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 25 yaşındaki Manning'e askeri savcılık tarafından geçtiğimiz ay 20 suçlama yöneltilmişti. Manning'in bu suçlamalar uyarınca 90 yıl hapis cezasına çarptırılması gündemdeydi.

Bradley Manning, ABD Ordusu'nda görevli olduğu yıllarda Irak ve Afganistan savaşı hakkındaki gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırmıştı. Söz konusu belgeler arasında ABD’li askerlerin Irak ve Afganistan’da yaptıkları birçok katliamın örtbas edilmesi ile Danimarka’ya Roj TV’yi kapatması için yapılan baskılar ile gizli görüşmeler de yer alıyor.

Kararı veren askeri hakim, hükümle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Manning'in ise karar açıklanırken dikkatli ve sakin tavırlar içinde olduğu gözlendi.

Dava sürecinde Manning için 'ihbarcı' ve 'vatan haini' ifadeleri kullanılmıştı. Amerikan tarihindeki en büyük belge sızdırma olayı olarak görülen dava, ulusal güvenlik ve ifade özgürlüğü konularında büyük bir tartışmayı da başlatmıştı.

Manning geçtiğimiz günlerde ABD halkından özür dilemiş, ABD ordusu da Manning'in kadın kılığındaki fotoğraflarını dağıtmıştı. (Ajanslar)