Rojava Demokratik Özerklik Amerika Temsilciliği çalışmaları kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da Demokratik Özerklik Yönetimi ile Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federalizm Sistemi’nin tanıtılması üzerine iki seminer düzenlendi.

ANHA’nın haberine göre; Congress Merkezi’nde düzenlenen ilk seminere Demokratik Özerklik Temsilcisi Sinem Mihemed, Süryani Meclisi Başkanı Besam Ishaq, Amerika’da faaliyet yürüten Arap kurumların temsilcileri, Suriye’deki Olağanüstü Durumlar Örgütü Müdürü Meaz Mustafa yanı sıra çok sayıda Amerikalı siyasetçi, akademisyen, stratejik araştırma merkezlerinin temsilcileri, ABD Dışişler Bakanlığı Temsilcileri, insan hakları örgütleri ile çok sayıda Suriye ve Rojava durumunu takip eden araştırmacı katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren seminer, Amerika İlerleme Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Alan Makovisky tarafından yürütüldü.

SURİYE’DEKİ KRİZİN ÇÖZÜMÜ

Seminerde ilk olarak konuşan Demokratik Özerklik Yönetimi Temsilcisi Sinem Mihemed, Rojava Demokratik Özerklik Yönetimi’nin üç yıl içinde elde edilen kazanımlara dikkat çekerek, Demokratik Özerklik üç yıl içinde Suriye’nin diğer bölgelerine geçişini yapabildiğini ve bu bölgelerde ortak yaşam ve halkların birlikteliğini sağlayabildiğini söyledi. Sinem Mihemed, birçok halkların oluşumundan ortaya çıkan Demokratik Özerklik Yönetimi Suriye’deki krizin çözümünde en güncel yol olduğuna vurgu yaptı.

Sinem Mihemed’den sonra konuşan Suryani Meclisi Başkanı Besam İshaq ise birçok inanç, etnik yapıların katılımıyla oluşan Demokratik Özerklik Yönetimi’nin büyük kazanımlar elde ettiğini dile getirerek, tüm yapıların kendi program ve yönetimini kendileri kurduklarını aktardı.

Aynı amaçla ikinci seminer ise Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Partileri Merkezi’nde yapıldı. Bu seminere de Demokratik Özerklik Temsilciliği yöneticileri, Türkiye’nin eski ABD Konsolosluğu yöneticileri ile siyasetçiler, özellikle Türkiye, Rojava, Suriye ve Türkiye’deki Kürtlerin durumunu gözlemleyen çok sayıda gazeteci de katıldı.

Bu seminerde de Sinem Mihemed, Suriye ve Rojava’daki durum değerlendirmesi ve demokratik federalizm içeriğini anlatan değerlendirmeler yaptı.