Vietnam Savaşı'nın sona ermesi ve ABD'nin çekilmesinin 40. yıl dönümü için Vietnam'da tören düzenlendi.

Törende konuşan Vietnam Başbakanı Nguyan Tan Dung, 'ABD'nin savaş döneminde sayısız barbarca suç işlediğini' söyledi.

Eski Başkanlık Sarayı önünde konuşan Dung, "ABD"nin ölçülemez kayıplara neden olan ve halkımıza, ülkemize acı yaşatan sayısız barbarca suç işledi. Vatanımız çok büyük sıkıntılar çekti" dedi.

Savaş döneminde Güney Vietnam'ın başkenti olan Saygon, 30 Nisan 1975'te, Kuzey'deki komünist güçler tarafından ele geçirilmişti.

Savaşta 3 milyon Vietnamlı, 58 bin ABD askeri öldü.

ABD Hava Kuvvetleri'nin, Kuzey'e bağlı gerillaların saklandığı ormanlara sıktığı ve kas ve kemik bozuklukları ile doğumsal anormallikler gibi rahatsızlıklara neden olan diyoksin salan Agent Orange'ın etkileri Vietnam'ın hala bazı bölgelerinde görülmektedir.

Vietnam'da Kurtuluş Günü olarak da anılan bu tarih, kuzeydeki komünist Vietnam güçlerinin Amerika'nın desteklediği güneydeki rejime karşı zafer elde etmesini simgeliyor.

ABD'NİN KOMÜNİZM KORKUSU      

Komünistlerin Fransız koloni kuvvetlerine karşı 1940'lı yıllarda başlattıkları mücadele Saygon ve ülkenin tamamının kontrolünün 1975'te ellerine geçmesine dek sona ermedi.

Amerikalıların 'Vietnam Savaşı', Vietnamlıların da 'Amerikan Savaşı' diye andıkları dönem, 1965'ten 1973'e dek süren Amerikan işgalini kapsıyor.

Kuzeyde mevzilenmiş komünist güçler, milliyetçi lider Ho Şi Min liderliğinde 1954 yılında Fransızları bozguna uğrattılar.

Ülke yapılan anlaşmalarla komünist Kuzey ve Amerikan yanlısı Güney olmak üzere ikiye bölündü, arada askerden arındırılmış bir bölge vardı.

Kalıcı bir çözüm için ülke çapında seçim sözü verildi ama bu asla gerçekleşmedi. Beş yıl içinde komünistler, güneyde gerilla savaşı başlattılar.

Komünistlerle savaşmak üzere bölgeye yüz binlerce Amerikan askeri gönderildi. Nihayetinde, Amerika için pahalı ve başarısız olacak bir süreçti bu. ABD bilhassa, domino teorisine dayanarak komünizmin yayılacağı yönündeki Soğuk Savaş kaygısıyla hareket etmişti.

Bu teori, Asya uluslarından biri sol ideolojiyi desteklerse, diğerinin de bu ülkeyi izleyeceği savını işliyordu.

Vietnam, Kuzey'in zaferiyle komünist hükümet çatısı altında birleşti. Savaşın ardından yüzbinlerce kişi Güney'i terk etti. Çoğu, ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelere yerleşti. (BBC Türkçe)