Fransa'da Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılması için yasa tasarıları hazırlayan Marsilya Milletvekili Valerie Boyer, can güvenliğini tehlike altında gördüğü için Türkiye'ye bir daha gitmeyeceğini söyledi. Boyer, Anayasa Konseyi'nin geçtiğimiz yıl iptal ettiği tasarıyı yeniden meclise sunduğunu; ayrıca konsey hakkında bir soruşturma komisyonu kurulması için de teklif verdiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Fransa meclisinde görüşülen Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili yasa tasarısının mimarı UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer, iki yeni yasa teklifini Fransa Milli Meclisi'ne sunduğunu söyledi. Boyer, ‘Fransa meclisi tarafından kabul edilmiş tüm soykırımların inkarının cezalandırılması’ ile ilgili yasa teklifini sunduğunu belirtti. Ayrıca Şubat 2012'de tasarıyı iptal eden Anayasa Konseyi hakkında parlamentoda soruşturma komisyonu kurulması teklifini de meclis başkanlığına sunduğunu dile getirdi.

“İYİ Kİ TÜRKÇE ANLAMIYORUM”

Geçen yıl yaşanan sürece de açıklık getiren Fransız milletvekili, Türk hükümetinin hakaret ve tehditlerine maruz kaldığını söyledi.  YouTube'da kendisi aleyhine küfür ve hakaret içeren yüzlerce video bulunduğunu belirten Boyer "İyi ki Türkçe anlamıyorum. Ama bana ve aileme yönelik birçok Fransızca tehdit de aldım. Bir dönem polis korumasında yaşamak zorunda kaldım" diye konuştu. Tehditlerin kendisine geri adım attıramayacağına da vurgu yapan Boyer, "Mecliste Fransa Ermenistan Dostluk Gurubu başkan yardımcısıyım. Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılması ile ilgili verdiğim mücadelemi sürdüreceğim" dedi.

“TÜRKİYE'DE CAN GÜVENLİĞİM OLMAYACAK”

Fransa'da yaşanan sürecin ardından Türkiye'ye gitmeyi hiç istemediğini belirten Valerie Boyer, Türkiye'ye daha önce gittim ama bir daha gitmek istemiyorum. Biliyorum ki Türkiye'de can güvenliğim olmayacak. Neden kendimin ve ailemin hayatlarını tehlikeye atayım!" ifadelerini kullandı. Milletvekili Boyer, provokasyon amaçlı bir adım atmak istemediğini de sözlerine ekledi.

HRANT DİNK'İ KİMİN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ HALA BİLMİYORUZ"

Hükümetin güvence vermesini halinde bile Türkiye'ye gitmeyeceğini söyleyen Boyer, "Hrant Dink'i hükümet öldürmedi ama kimin öldürdüğünü hala bilmiyoruz" diye devam etti. Türkiye'den birçok tehdit ve hakaretin yanı sıra destek mesajları aldığını da belirten Valerie Boyer, "Türkiye'de hala insan haklarına inanan insanlar var" diye konuştu.

HOLLANDE, SARKOZY GİBİ DÜŞÜNÜYORDU

Meclise yenide sunduğu inkar tasarısının geleceğiyle ilgili de Boyer, "Ben fikrimi değiştirmedim. Yapmam gerekeni yaptım. Bundan sonrası Cumhurbaşkanı François Hollande'ın verdiği sözleri yerine getirmesine bağlı" dedi. Seçimlerden önce Hollande'ın soykırımı reddedenlerin cezalandırılması ile ilgili Nicolas Sarkozy ile aynı noktada olduğunu hatırlatan Boyer, cumhurbaşkanının konuyla ilgili tutumunun belirleyici olacağını söyledi. Sorunun çözümü için onlarca yol olmadığını dile getiren Boyer, kendisinin meclise sunduğu yasa teklifleri dışında üçüncü bir yol bulunmadığını belirtti. Valerie Boyer "François Hollande belki üçüncü bir yol üzerinde çalışıyor olabilir. Şu an itibariyle konuyla ilgili bir heyet iş başında" dedi.

HER GÜN YENİ BİR TEKLİF SUNABİLİRİM

Geçen yıl meclis ve senatoda oylanan yasa tasarısının kabul edildiğini, daha sonra ise Anayasa Konseyi'nin garip bir nedenle yasayı iptal ettiğini hatırlatan Boyer, "Buna karşı gelme gibi bir durumumuz yok. Ama yeni bir tasarı sunmamızın önünde de hiçbir engel yok." dedi. Yüzden fazla milletvekilinin meclise sunduğu yasa tekliflerinde kendisine destek verdiğini de hatırlatan Boyer, üçüncü teklif için de yeterince milletvekili desteğine sahip olduğunu söyledi. Boyer, "Her gün yeni bir yasa teklifi sunabilirim" diye konuştu.

Meclise sunduğu yasa tekliflerinin Türkiye ile alakalı olmadığını da savunan Boyer, istenilen cezanın Fransız vatandaşlarını ve Fransa'da yaşayanları ilgilendirdiğini ifade etti. Yasa tasarısının meclis gündemine gelmesi için iki yol bulunduğunu belirten Valerie Boyer, "Ya hükümetin ya da meclisin gündeminde olması gerekir" dedi.

AZERBAYCAN'DA İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİM

Macaristan'da bir Ermeni askeri öldürmekten hapis yatan Ramil Seferov'un Azerbaycan'da kahraman gibi karşılandığını hatırlatan Boyer, "Katili kahraman olarak kabul eden bir devletin sözlerine nasıl inanabilirsiniz?" sorusunu yöneltti.

AVRUPA'NIN PARÇASI KONSTANTİNOPOLİS İDİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine de kesinlikle karşı çıkan Fransız Milletvekili, Türkiye'nin ne coğrafi ne de kültürel açıdan AB'nin parçası olmadığını söyledi. Avrupa Birliği'ndeki ülkelerin coğrafi, kültürel, politik ve tarihi bağlarla birbirine bağlı olduğunu dile getiren Boyer, "Avrupa'nın parçası Konstantinopolis'ti" diye konuştu. Türkiye'nin demografik yapısının AB'yi istikrarsızlaştıracağını da iddia eden Valerie Boyer, Türkiye'nin sonuncu giren ülke olmasına rağmen Avrupa'nın nüfus yapısı olarak en büyüğü olacağını söyledi.

Fransız milletvekili, Türkiye'nin AB'ye üye olması önünde en büyük engellerden birinin Kıbrıs ve Ermeni sorunu olduğunu da belirterek, "AB'nin bir parçasını işgal eden bir ülkeyi AB üyesi olarak kabul edemeyiz" diye konuştu.

KKTC'de kadın haklarıyla ilgili skandal derecesinde gelişmelerin var olduğunu söyleyen Valerie Boyer, "İnsan Hakları ve Kadın hakları AB'nin ana unsurlarından biridir. Bir guruba girmek istorsanız onun kurallarına uyacaksınız" dedi. Geçmiş problemleri halletmeden Türkiye'nin AB üyeliğinin mümkün olmayacağını söyleyen Valerie Boyer, Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye önerdiği imtiyazlı ortaklık fikrini ise desteklediğini ifade etti. (Haberler.com)