Yemen’deki çatışmaların çocuklar için zaten elverişsiz olan koşulları daha da ağırlaştırdığını duyurdu. Ülkenin büyük bölümünde gıda güvenliği olmadığına ve akut yetersiz beslenmenin küçük çocuklar arasında yaygın olduğuna dikkat çekti.

Bianet’te yer alan habere göre, UNICEF Yemen’de ölen, yaralanan, yerlerinden olan ve hastalıklara yakalanan çocuk sayısının arttığını belirtti.

26 Mart’ta başlayan ve giderek tırmanan çatışmalarda bugüne kadar en az 74 çocuk hayatını kaybetti, 44 çocuk da yaralandı.

Ancak UNICEF’in tahminlerine göre, Yemen’de çatışmalarda yaşamını yitiren toplam çocuk sayısı bundan çok daha yüksek.
Bu çatışmalar yüzünden çocuklar ağır bir bedel ödediğini söyleyen UNICEF Yemen Temsilcisi Julien Harneis, çocukların yaşamları gibi sağlıkları ve eğitimlerinin de tehdit altında olduğunu açıkladı.

"Çatışmanın tüm tarafları, uluslararası insani hukuk ilkeleri doğrultusunda bu çocukları özel olarak kollamalı ve korumalıdır."

SAĞLIK KRİZİ

Yemen’de 100 bin kişi daha güvenli yerler bulmak üzere evlerini terk etti. Bazı hastane ve sağlık tesisleri de saldırılara maruz kaldı, ki bu durumu daha da kötüleştirdi, çünkü zaten yetersiz donanımlı olan hastaneler gelen yaralılara bakmakta güçlük çekiyor.
UNICEF bugüne dek çeşitli saldırılarda en az üç sağlıkçıyla birlikte bir ambulans şoförü yaşamını yitirdiğini de duyurdu.
UNICEF’in Aden’de görev yapan doktoru Gamila Hibatullah “Şu an için durum son derece tehlikelidir; hastaneler dolup taşmaktadır ve ambulanslar bile kaçırılmaktadır” dedi.

SAVAŞIN YARATTIĞI TEHLİKELER

Temiz içme suyu ve temel sağlık hizmetlerini ulaştırmak için çalışan UNICEF ekipleri, Aden ve Yemen’in güneyindeki başka şehirlerden suların sokaklarda biriktiği ve kanalizasyonların taştığı haberleri geldiğine dikkat çekti, salgın hastalık riskine karşı uyardı.

Patlamamış mühimmatın çocukları ve aileleri için yaratabileceği tehlikelere de dikkat çekildi.