NATO Zirvesi’nin düzenlediği ABD’nin Chicago kentinde, Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) otobüs duraklarına yerleştirdiği reklam afişleri tepki topladı.

 

Afişlerde burkalı iki Afgan kadını ve beraberlerindeki küçük kız çocuğunun fotoğrafına yer verilerek “Afganistan’daki kadın ve kız çocukları için insan hakları” başlığı altında “NATO: Bu yolda mücadeleye devam et!” yazıyor. Afişlerin altında da kentte Afgan kadın hakları aktivistleriyle düzenlenecek bir gölge zirve toplantısına katılım çağrısı var.

 

Uluslararası Af Örgütü’nün afişi internete düştükten sonra başta twitter olmak üzere tepkiye neden oldu. “Uluslararası Af Örgütü bu ilanıyla ülkedeki NATO işgaline destek oluyor” şeklinde yoğunlaşan tepkilere, Uluslararası Af Örgütü’nün resmi twitter hesabından “Yanlış, kötü kelimeler kullanmışız” cevabı geldi. Örgüt ayrıca “Derdinizi Anlıyoruz” (We get it) başlığında bir basın açıklaması yaptı.

 

Şu adresten ingilizce okunabilen basın açıklamasında “Posterdeki malum cümle ciddi tepkiye neden oldu. İnsanlar ‘Uluslararası Af Örgütü NATO’yu ve işgali mi destekliyor?’ sorusunu sordu. Halbuki bizim amacımız NATO yetkililerine ve ülke başkanlarına Afganistan’da Taliban’ın düşmesinden bu yana zar zor kazanılan kadın haklarını korumanın ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini hatırlatmaktı” denilerek ülkede Taliban öncesi ve sonrası bazı istatistikler verildi.

 

Açıklamada ayrıca “Uluslararası Af Örgütü, ilkeleri gereği NATO karşıtı ve yandaşı bir pozisyon almaz. Afganistan’ın bombalanmasını biz istemedik. Hatta hatırlayacak olursanız, bombalamaların başladığı 2001 yılında yaptığımız açıklamalardaki mesaj ‘intikam değil adalet’ idi. Sivil ölümler için de teyakkuza geçmiştik. Ayrıca NATO’nun Afganistan’da kalmasını talep etmiyoruz” denildi.

 

Açıklamanın sonunda ise “Evet, hazırladığımız afiş kafa karıştırıcı, bunu kabul ediyoruz. Özellikle de şehrin tamamı NATO karşıtlarıyla doluyken… Ama lütfen düzenlediğimiz toplantının içeriği ve Afgan kadınların hakları konusundaki taleplerimizin önemini unutmayın” deniyor.

 

Durukan Dudu / Yeşil Gazete