Avrupa Birliği (AB) liderleriyle bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesindeki son gelişmeleri ve atılması gereken adımları ele aldı. Poroşenko, Ukrayna’nın doğusundaki savaşı engellemek için çok fazla çaba gerektiğini ve Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaş hali yaşandığını belirtti. "Geri dönüşü olmayan noktaya çok yakınız. O nokta da tam ölçekli savaş." dedi.

Çarşamba günü gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyaretini çatışmalar yüzünden iptal eden Poroşenko, “Binlerce yabancı asker ve yüzlerce tank, Ukrayna topraklarında. Bunlar sadece Ukrayna’nın barış ve istikrarına değil, bütün Avrupa’nın barış ve istikrarına yönelik bir tehdittir” dedi.

NATO, en az 1000 Rus askerinin Ukrayna’da olduğunu, 20 bin askerin ise Ukrayna sınırı yakınlarında konuşlandığını tahmin ediyor. Moskova ise komşu ülkede askeri faaliyette bulunduğu iddialarını reddediyor, yaşanan çatışmalardan Ukrayna yönetimini sorumlu tutuyor.

YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR

Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna’daki krizde önemli rol oynadığını belirttikleri Rusya’ya yeni yaptırım paketini hazırlıyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “Avrupa Birliği Konseyi daha fazla adım atmak için hazır olduğunu söylüyor ve Komisyon’un bir hafta içinde gerekli çalışmaları yapmasını istiyor” dedi. Ancak yaptırımların ne zaman uygulanacağı henüz bilinmiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Ukrayna’daki durum değişmez ya da aynı kalırsa AB’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayabileceğini açıklamıştı. Merkel, yeni yaptırımların halen uygulanan yaptırımların üzerine inşa edileceğini ve finansla enerji alanlarını kapsayacağını ifade etti. Krizin askeri çözümünün bulunmadığını söyleyen Merkel, Almanya’nın Ukrayna’ya askeri ekipman yardımında bulunmayacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Ukrayna’da tehlikeli bir noktaya gelindiğini ve bu aşamadan sonrasının silahlı kuvvetlerin zincirden boşanması olacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ukrayna'nın doğusunda son aylardaki çatışmalar nedeniyle 2600 insan hayatını kaybetti. Yaklaşık 300 bin kişi de yerinden oldu.