Malezya Havayolları’na ait düşen uçağın enkazının bulunduğu alanda iki kara kutuya ulaşıldığı açıklandı. İnterfax haber ajansında yer alan haberde, Doğu Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Vali Danışmanı Kostyantyn Batovsky’nin kara kutuların bulunduğunu doğruladığı belirtildi.

Ukrayna Acil Durum Bakanlığı sözcüsü ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

RUSYA: KARA KUTULARI ALMAYACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da düşürülen Malezya uçağının kara kutularını teslim almayacaklarını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, düşen Malezya uçağının kara kutularını ayrılıkçı grupların Rusya’ya teslim edeceğinden dolayı endişe ettiklerini açıklamıştı.

Konuyla ilgili konuşan Lavrov, “Biz, bir an önce olay yerine uluslar arası uzmanların gelmesi ve kara kutuların onlara teslim edilmesinden yanayız.” dedi. Lavrov, “Kiev’in söylediklerin aksine biz kara kutuları almak istemiyoruz. Bu durumlar için belirlenen normları da ihlal etmek istemiyoruz. Bu, uluslar arası kurumlar ve uçakta yolcusu bulunan ülkelerin görevi.” diye konuştu.

Uçağın füze ile vurulduğu iddia edilirken, bölgede savaşan taraflar birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tip yolcu uçağı Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giderken Ukrayna’da iç savaşın yaşandığı Donetsk bölgesinde düşmüştü. Uçakta bulunan 283 yolcu ve 15'i mürettebat toplam 295 kişiden sağ kurtulan olmadı.

OBAMA DÜŞÜRÜLEN UÇAK İÇİN RUSYA'YI SUÇLADI

ABD Başkani Barack Obama, günlük programı dışında yaptığı açıklamada, Malezya Havayolları'na ait, içinde 300'e yakın yolcu bulunan Boeing 777 tipi, MH17 sefer sayılı ucçağın Ukrayna-Rusya sınırında düşürülmesi ile ilgili olarak Rusya'yı suçladı.

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, düşürülen uçakta hem Hollanda hem de ABD vatandaşı olan Quinn Lucas Schansman'ın da yaşamını yitirdiğini belirtirken, 'Bulgular gösteriyor ki MH17 sefer sayılı uçak, yerden firlatılan bir füze ile düşürüldü. Eldeki bilgilere göre, Rusya tarafindan desteklenen, Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler uçağı yerden attıkları füze ile düşürdü. Rusya'nın silah desteği olmadan ayrılıkçıların bunu yapabilmesi mümkün değil' diyerek, Ukrayna'da bir an önce ateşkes çağrısında bulundu.

MALEZYA UÇAĞI İÇİN GÜVENLİK KONSEYİ BAĞIMSIZ SORUŞTURMA İSTEDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün Ukranya sınırları içinde vurularak düşürüldüğü belirtilen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı için acil toplantı yaptı. Toplantının hemen başlangıcında ortak bir basın açıklaması yapan konseyin 15 üyesi, Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yaparken vurulan Malezya uçağı için uluslararası bağımsız bir soruşturma istedi.

BMGK yaptığı basın açıklamasında, uçakta ölenlerin yakınlarına ve Malezya hükümetine başsağlığı dilerken, konsey üyesi 15 ülkede uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun bir şekilde, tam kapsamlı ve bağımsız uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. Güvenlik Konseyi üyeleri ayrıca olayın nedenini belirlemek için kaza yerine gidecek müfettişler için ilgili tüm tarafların erişimi kolaylaştırmak için gerekli her şeyi yapmalarını istedi.

Düşürülen Malezya uçağı için konsey üyeleri New York saati ile sabah 10.00 toplandı. Konsey bugün Malezya uçağının görüşmelerini tamamladıktan sonra yine New York yerel saat ile 15.00 de Gazze'yi görüşmek için acil toplantı yapacak.

BM GENEL SEKRETERİ DE ARAŞTIRMA İSTEDİ


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna’da düşürüldüğü ileri sürülen Malezya yolcu uçağı için şefaf ve uluslararası bağımsız soruşturma istedi.

BM Genel Sekreteri adına yapılan açıklamada, uçakta 300 kişinin hayatını kaybettiği bunların içinde 80’inin çocuk olduğu hatırlatılan açıklamada, ‘‘Bu korkunç olay en azından Ukrayna’da devam eden savaşın sona erdirilmesi için tarafları bir çabaya sürükler.’’ denildi.

BM’nin uluslararası ve şeffaf bir soruşturmaya gerekli katkıyı yapacağı sözünü veren Ban, ‘‘Bu trajedinin hesabı sorulmalıdır. Sorumluların adalete teslim edilmesi herkesin sorumluluğudur.’’ dedi.

Olayı araştırmakla görevlendirilecek olan müfettişlerin soruşturma döneminde hiçbir zorlukla karşılaşmamaları gerektiğinin de altını çizen Ban, ‘‘Tüm taraflar derhal ve engelsiz bir şekilde müfettişlerin kaza yerine engelsiz erişimini sağlamalıdır.’’ şeklinde konuştu.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ile temas halinde oldukları da belirtilen BM açıklamasında, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Malezya hükümeti ve halkına başsağlığı diledi. (Evrensel)