Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 11 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan referandumu erteleme çağrısına uymayacaklarını açıkladı.

Doğu Ukrayna’nın en büyük kenti Donetsk’teki ayrılıkçıların temsilcileri gazetecilere yaptıkları açıklamada, ‘zafer sembolü’ olarak gördüklere referandumun tarihini değiştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Donetsk ve Luhansk’taki ayrılıkçı liderler, referandum önerilerini bu kentlerin yerel meclislerine sunmuşlardı. Bu gelişme sonrası referandum için milyonlarca oy pusulası hazırlandı.

ABD ise referandumun ertelenmesi değil iptal edilmesini istiyor.

“OPERASYONLAR SÜRECEK”

Öte yandan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Andriy Parubiy planlanan referanduma karşın ülkenin doğusunda ‘terörle mücadeleye’ yönelik operasyonlarını sürdüreceğini açıkladı. Ülkenin geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise dün referandumun ertelenmesi çağrısında bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözlerinin “boş laftan ibaret” olduğunu söyledi.

Diyalog için gerekli koşulların yaratılmasından yana olduklarını ifade eden Putin Ukrayna sınırındaki askerlerini de çektiklerini açıklamıştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise ortada bu yönde bir işaret olmadığını söylemişti.

Ukrayna’da Moskova yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in şubat ayında Batı yanlısı gösterilerin ardından görevi bırakmak zorunda kalmasının ardından, Rusya mart ayında Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmişti.

Bu gelişmenin ardından Ukrayna’nın doğusunda da, Rusya yanlısı ayrılıkçılar birçok kentte devlet binalarını işgal etmişlerdi.