Ukraynalı yetkililer ülkenin doğusundaki Harkiv şehrinin bölgesel yönetim binasının kontrolünü Rus yanlısı ayrılıkçılardan geri aldıklarını açıkladı.

Yetkililer Luhansk ve Donetsk’teki binaların da kısa süre içerisinde geri alınacağını söylüyor.

Pazartesi günü Rus yanlısı göstericiler üç şehirdeki hükümet binalarını ele geçirmişti.

Geçici cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, Harkiv bölgesel yönetimini geri almak için yapılan operasyonda birçok Ukraynalı polis memurunun yaralandığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada 70 kadar kişinin ateş açılmadan gözaltına alındığını duyurdu.

Turçinov binaları işgal edenlerin “terörist ve suçlu” olarak nitelendirileceğini  ve kanunun verdiği tüm yetkilere dayanarak soruşturmadan geçirileceklerini söyledi.

Donetsk bölgesel yönetim binasını işgal eden isyancılar bir “halk cumhuriyeti” ilan etmişler ve 11 Mayıs’ta Ukrayna’dan ayrılmanın oylanacağı bir referandum için çağrı yapmışlardı.

Donetsk’de gece boyunca binayı işgal edenlerle yetkililer arasındaki görüşmeler devam etti.

Ukrayna Dışişleri Bakan yardımcısı Danylo Lubkivsky BBC Radyo 4 Today programına doğu Ukrayna’daki durumun “kontrol altında ancak halen tehlikeli” olduğunu söyledi.

Rusya yakın zaman öncesinde Kırım yarımadasındaki referandumu takiben, Kırım’ı ilhak etmişti. Kiev yönetimi ve Batılı güçler çoğunluğu Rusça konuşan nüfusa sahip Kırım’daki referandumun yasadışı olduğunu savunuyor.

Moskova ise Ukrayna’nın doğusundaki sınıra birlikler konuşlandırmış durumda. Rusya her ne kadar Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir niyet olmadığını söylese de, ülkedeki etnik Rusları koruma hakkının saklı olduğunu ekliyor.

RUSYA’DAN ASKERİ HAZIRLIK UYARISI

Rusya bugün Ukrayna’yı askeri hazırlıkları durdurması konusunda uyardı. Rus Dış işleri bakanlığı yaptığı açıklamada bu tür hazırlıkların bir iç savaş riski taşıdığını söyledi.

Bakanlık Ukrayna’nın özel bir güvenlik firması aracılığı ile Ukrayna özel kuvvetleri gibi giyinen “ABD paralı askerlerini” sınıra yığdığını iddia etti. Ancak BBC’nin Donetsk’teki muhabiri Steven Rosenberg bunun henüz doğrulanmadığını söylüyor. Rosenberg’e göre bu Batı ve Rusya arasında devam eden söz düellosunun bir parçası.

BBC muhabiri söz düellosunun ortasında halen diplomasiye yer olduğunu söylüyor ve ekliyor: ABD, Rusya, Ukrayna ve AB’den deneyimli diplomatların önümüzdeki 10 gün içinde tansiyonu düşürmesi için toplanması bekleniyor. (BBC Türkçe)