Türkiye, uzun süredir engellediği Alman milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyaretine "NATO bileti" ile dolaylı olarak izin verirken, Türkiye’nin istemediği Die Linke (Sol Parti) üyesi Alexander Neu'un heyette yer alıp almayacağı bilinmiyor.

Alman basını, Türkiye’nin Federal Meclis'in Savunma Komisyonu üyesi 7 vekile verdiği Konya ziyaretini "NATO bileti alınmış seyahat" olarak yorumluyor. Zira Ankara'dan söz konusu ziyaret için izin alınması için Hıristiyan demokrat lider Angela Merkel'in başbakanlığındaki Federal Hükümet, peş peşe tavizler verdi.

Önce Konya'daki AWACS uçakları için görevli olan askerlerini ziyaret etmek için buradaki uçaklara NATO bayrakları asıldı. Ancak buna rağmen Türkiye NATO misyonunu hiçe sayarak Temmuz ayı için planlanan Alman vekillerin ziyaretini engelledi.

Bunun üzerine Alman siyasetçiler Merkel hükümetinden İncirlik'teki gibi Konya'daki Alman askerlerinin de geri çekilmesini talep etmeye başladılar. Ancak devreye NATO merkezi girdi ve NATO'nun önerisiyle Konya ziyaretinin NATO'nun şemsiyesi altında gerçekleşmesine karar verildi.

8 Eylül 2017 günü gerçekleşecek ziyarete Alman Savunma Komisyonu başkanı yerine NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller başkanlık edecek. Bir anlamda Merkel hükümeti bu izin için iki taviz verdi. Şimdi sıra üçüncü tavizde. Çünkü başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP hükümeti, Die Linke (Sol Parti)'nin komisyon üyesi Alexander Neu'un bu kez heyette yer almasını istemiyor.

SOL PARTİLİ VEKİL: CAN GÜVENLİĞİM İÇİN GARANTİ İSTEYECEĞİM

Türkiye’de iktidara yakın medya Neu'nun PKK ilişkisinin olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden Merkel hükümetinin Sol Parti'ye başka vekil önerisinde bulunduğu öğrenildi. Ankara'nın heyete izin vermesinden sonra ANF'ye konuşan Sol Partili parlamenter Alexander Neu "Henüz heyette yer alıp almayacağım net değil" bilgisini verdi.

Konya'ya izninin NATO üzerinden alınmasını "Çürümüş bir uzlaşma" şeklinde değerlendiren Neu "Partim benim dışında başka ismin heyette yer almasını istemiyor. Şayet federal hükümet de Ankara gibi heyette yer almama dolaylı şekilde karşı çıkarsa Sol Parti olarak heyette yer almayacağız" dedi.

Erdoğan iktidarı tarafından hedef gösterildiğini savunan Neu "Ayrıca bu yılın başında emniyet müdürlüğü MİT'in listesinde yer aldığımı söyledi. Türkiye'de güvenliğimin sağlanması da gerekiyor, şayet Dışişleri Bakanlığı can güvenliğim için garanti verirse Türkiye'ye giderim" şeklinde konuştu.

RÖPORTAJI SORUN EDİLDİ

2016 yılının Ağustos ayında Deutschlandfunk radyosuna verdiği bir röportajda PKK ile ilgili bir soruya ilişkin Neu şu yanıtı vermişti: "PKK'nın Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili olarak bunun terörizm olup olmadığı tartışılabilir. Devlet terörizminden de bahsedilebilir".

Alman vekil bu sözlerinden sonra AKP yanlısı medya tarafından hedef tahtasına konmuştu.

"KESİNLİKLE BİR ADIM İLERLEME"

Bu arada Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye'nin ziyaret izni vermesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bakan "Ziyaretin, NATO çatısı altında gerçekleşmesi iyi bir çözüm" şeklinde konuşurken, benzer bir açıklama SPD'nin başbakan adayı Martin Schulz'dan da geldi. Schulz izin için "kesinlikle bir adım ilerleme" yorumunu yaptı.

NATO'NUN EN ÖNEMLİ SAVUNMA MEKANİZMASI

AWACS uçakları için Konya'da bulunan Alman askerlerinin sayısı 20'ye kadar çıkıyor. Şu anda üste 9 Alman askerinin görev yaptığı belirtiliyor. Uçaklar ise NATO'nun Almanya'da bulunan Geilenkirchen kasabasındaki üsse bağlı. AWACS uçakları 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları tespit edebilme özelliğiyle NATO'nun en önemli savunma mekanizması.