Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, 15 aydır devam eden çatışmaların ardından Suriye'nin artık dönülmez bir noktaya geldiğini söyledi.

 

Annan bu açıklamayı, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştükten sonra yaptı.

 

Kofi Annan, altı maddelik barış planının 'gerektiği gibi' uygulanamadığını söyledi.

 

Bu arada, Humus'a bağlı Hule kasabasında çoğu çocuk 108 kişinin öldüğü katliamdan sonra bazı Batılı ülkeler Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

 

ESAD'A ÇAĞRI

Kofi Annan açıklamasında 'Esad'dan barış planının uygulanabilmesi için yarın değil hemen cesur adımlar atmasını istedim" dedi.

 

Annan, hükümetin desteklediği milislere ve muhalif güçlere şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise barış planının başarısının "terörist faaliyetlerin' ve 'silah kaçakçılığının' durmasına bağlı olduğunu savundu.

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colvile, katliamla ilgili soruşturmadaki ilk bulguların, ölenlerin çoğunun yakın mesafeden ateş açılarak ya da bıçakla öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı.

 

Ölenlerden 49'u çocuk, 34'ü de kadın.

 

Suriye hükümeti ise katliamı 'teröristlerin' gerçekleştirdiğini öne sürüyor.

 

DİPLOMATLARA SINIR DIŞI

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda ve İsviçre Hule katliamına tepki olarak Suriyeli diplomatları sınır dışı edeceğini duyurdu.

 

TÜRKİYE'DEN DE SURİYE KARARI!

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin Ankara'daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılmasının talep edildiği duyuruldu.