Türkiye’nin Suriyeli muhalifleri silahlandıracağı, İsrail’in de Suriye silahlı kuvvetlerine ait önemli askeri üsleri uzaktan vurarak Beşar Esad’ın devrilmesinde muhaliflere yardımcı olacağı öne sürülüyor.

 

Press TV’nin "üst düzey kaynaklara" dayandırdığını iddia ettiği habere göre, plan çerçevesinde önce çeşitli ülkelerdeki Suriye elçilikleri muhaliflerin saldırısına uğrayacak ve bu yolla Esad rejiminin meşruiyeti dünya kamuoyunun gözünde yıpratılacak.

 

Ardından Suriye yönetimi savaş suçlusu ilan edilerek dava Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne taşınacak. Plana göre bunu, Türkiye’nin Suriye’deki muhalifleri silahlandırarak eğitmek üzere Suriye topraklarına girmesi izleyecek.

 

Press TV’nin iddiasına göre, Washington daha sonra Vahabi militanlarla Libya’dan gelecek Feth-ül İslam milislerini silahlandırarak Suriye sınırındaki köyleri ele geçirmelerine yardımcı olacak. Bu aşamada İsrail de, savaş uçakları ve füzelerle Suriye ordusunun önemli merkezlerini vurarak etkisiz hale getirecek.

 

TÜRKİYE YENİ SURİYE GİRİŞİMİ BAŞLATIYOR

BM'de gündeme gelen Suriye tasarısının veto edilmesini 'fiyasko' olarak niteleyen Erdoğan da, Suriye konusunda yeni bir uluslararası girişim başlatacaklarını açıkladı.

 

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye için sıradan bir komşu olmadığının altını çizdiği Suriye'de olup bitene karşı sessiz kalamayacaklarını, Suriye halkına sırtlarını dönemeyeceklerini söyledi.

 

Erdoğan, BM'de Suriye'yle ilgili karar tasarısının veto edilmesini de fiyasko olarak nitelerken, ''Suriye'de barışın ve istikrarın tesisi için çaba gösteriyoruz. Suriye yönetiminin değil, halkının yanında yer alacak ülkelerle işbirliği başlatacağız, bunun hazırlığını yapıyoruz. Arap Liginin girişimlerini desteklemeye devam edeceğiz'' görüşünü dile getirdi.

 

Ancak Erdoğan, uluslararası girişimin ayrıntıları konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

 

Arap Birliği'nin Suriye lideri Esad'ın görevini bir yardımcısına devrederek yönetimden çekilmesi çağrısını destekleyen BM karar tasarısı güvenlik konseyinden Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

 

Rejim değişikliği anlamına gelecek hiçbir girişime destek veremeyeceğini vurgulayan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Esad'la görüşmek üzere Şam'da.