Avrupa’daki Türkiye kökenli politik mülteciler AB-Türkiye anlaşmasına tepki gösterdi. Avrupa Sürgünler Meclisi tarafından yapılan açıklamada muhaliflere yönelik takibatın artırılmasından duyulan endişe dile getirildi ve konuyla ilgili kişi ve kuruluşlar duyarlı olmaya çağırıldı.

Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye arasında mülteciler konusunda anlaşmaya varıldı. AKP Hükümeti yüksek miktarda para, ülke vatandaşlarına vize muafiyeti ve AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılması karşılığında, Türkiye’den Yunanistan’a mülteci akınını denetim altına almayı kabul etti.

Bunların AB ile Türkiye arasındaki insan pazarlığının görünen yanını oluşturduğunu savunan Avrupa Sürgünler Meclisi görünmeyen yanın AB ülkelerinde politik sürgünlere yönelik uygulamalar olduğunu belirti.

Almanya’da ATİK üyesi on kişinin gözaltına alınması, Mehmet Yeşilçalı’nın Almanya’nın isteği üzerine İsviçre’den bu ülkeye gönderilmesi, İngiltere’de politik mülteci İlhan Karatepe’nin gözaltına alınması örnek olarak gösterildi.

“BU KONULAR YAZILMAZ, YAPILIR”

Türkiye’nin mülteciler konusunda sahip olduğu avantajı değerlendirerek AB ülkelerinden taleplerde bulunduğunu belirten Avrupa Sürgünler Meclisi, “muhaliflere yönelik takibatın artırılması gibi konular yazılmaz, yapılır ve böyle bir anlaşmanın varlığı da ancak uygulamalarda görülebilir” diyor.

Yakın gelecekte bu tür uygulamaların artmasını bekleyen Avrupa Sürgünler Meclisi, 12 Eylül 1980 sonrasında olduğu gibi, Avrupa ülkelerinde Türkiye’deki yönetime muhalif herkese karşı önlemler geliştirilmeye başlanabileceği, konuyla ilgili duyarlı olunması gerektiğini bildirdi. (Demokrat Haber / MG)