İnsan Hakları İzleme Örgütü geleneksel olarak yayınladığı yıllık raporunda Türkiye'yi ifade özgürlüğünü sınırlayan uygulamaları nedeniyle eleştirdi. Türkiye'nin Arap Baharı yerine kendi insan haklarıyla ilgilenmesi istendi.

Merkezi Londra'da bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, 90 ülkeyi kapsayan, 676 sayfalık raporda Arap Baharı'na destek veren Türkiye'nin kendi içindeki insan hakları ve demokrasi sorunlarıyla da ilgilenmesi uyarısında bulundu.

Raporda gazetecilerin, yazarların, politikacıların ve muhalif duruşu olanların cezaevine gönderilmesi eleştirildi.

Raporda yeterli delil olmayan kişilerin bile ceza aldıkları, gazeteciler ve yazarlar hakkında sürekli davalar açıldığı, ifade özgürlüğünün de baskı altına alındığı belirtilerek, "mahkemelerin ifade özgürlüğünü korumakta yetersiz kaldığı" vurgulandı.

KADIN HAKLARI KORUNAMIYOR

Türkiye'de kadına karşı şiddet uygulamasının da sürdüğü belirtilen raporda gerek polis gerekse mahkemelerin kadının haklarını korumakta yetersiz kaldığı vurgulandı.

POLİS ŞİDDETİ HALA SORUN

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yıllık raporunda, Türkiye'de göstericilere karşı polisin orantısız şiddet kullanımının hala önemli bir sorun olduğu dile getirildi.