Uluslararası ilişkiler alanında etkili yayınlardan Foreign Policy dergisinin Amerikan dış politikası muhabiri Josh Rogin, Washington kulislerine dayanarak ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için yeni yollar aradığını öne sürdü. Başkan Barack Obama yönetiminden adının gizlenmesini isteyen üst düzey bir yetkili, Suriye konusunda yeni stratejinin gerekliliğini Rogin’e “Başkan’a seçenek sunmak için sağlam bir Suriye politikasının oluşturulması kararı en üst seviyede alındı. Müttefiklerimiz bize gelip ‘Bir sonraki adımınız ne?’ deyince fikrimiz olmadığını kabul etmek zorunda kalıyoruz” ifadeleriyle anlattı.

 

TÜRKİYE’NİN TAVRI POLİTİKAYI DEĞİŞTİRDİ

Milliyet'in haberine göre, Rogin’in görüştüğü bir kaynağa göre Suriye içerisinde tampon bölgeler kurulması fikri artık ciddi tartışılıyor. Washington’da Obama’nın  Esad’a çekilmesi yönünde çağrı yapmasından bu yana geçen 8 ay içinde BM çatısı altında gelişen süreçle ilgili memnuniyetsizliğin büyümesinin sonucu olarak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye’deki komutanlarıyla görüşmeye başladı. Rogin’e göre Amerikan politikasındaki değişimin bir diğer önemli sebebi de Türkiye ve Körfez ülkelerinin muhalefete finansal ve askeri destek sağlama konusunda istekli davranmaları oldu.

 

‘SİLAH YOLLAMAK İÇİN SİZİ BEKLİYORUZ’

Fakat Amerikalı üst düzey yetkililer Türkiye’nin Esad’a karşı muhalefeti açıkça desteklese de gelişmeler için ABD’nin ‘yolu açmasını beklediğinin’ altını çiziyorlar. Bir yetkili “Beyaz Saray’da iki adım ötesi düşünülmüyor. O yüzden B planı için bu talep ortaya çıktı” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci kamplarını ziyaret eden senatör Joe Lieberman ve John McCain muhaliflerin yanısıra Türk yetkililerle de görüştü. İki senatör Türk yetkililerin ‘sınırdan silah geçirilmesine izin vermek ve Suriye muhalefetine yardım için daha agresif adımları atmak istediklerini fakat ABD liderlik göstermedikçe bunu yapmayacaklarını’ belirttiler.

 

İSTANBUL HESABINA 5 GÜNDE 1 MİLYON

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ardından muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin başkanı Burhan Galyun’un kişisel mailleri sızdırıldı. Lübnan’da yayınlanan El Ekber gazetesinin yayınladığı maillerde Galyun’un Konsey’in Katar’daki hesabından İstanbul’da bulunan hesabına düzenli  olarak bir milyon dolar transfer edilmesini istediği görünüyor. Maillerde ayrıca Konsey’in Amerikan dışişleri bakanlığıyla sıkı bir koordinasyon içinde çalıştığı da belgeleniyor.

 

PARİS’TEN KARAR ÇIKMADI

Şam yönetiminin Birleşmiş Milletler’le uluslararası gözlemcilerin işlevi ve Beşar Esad hükümetinin sorumlulukları konusuna açıklık getiren ön anlaşmayı ulaştıkları bilgisinin geldiği saatlerde Fransa’nın başkenti Paris’te üçüncü Suriye’nin Dostları Konferansı toplandı.

 

Fransa’nın girişimiyle düzenlenen ‘Suriye’nin Dostları’ zirvesinde ‘Annan Planı’nın Suriye için son şans olduğu belirtildi.

 

Paris’te Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin ev sahipliği yaptığı ve 14 ülke temsilcisinin katıldığı zirvede Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti.

 

Kendileri için önceliğin Annan Planı’nı etkili şekilde uygulamaya koymak olduğunu belirten Juppe, bunun barış ve Suriye’deki iç savaşı önlemek için son şans olduğunu söyledi. Juppe, planın uygulandığından emin olmak için de en kısa sürede bölgede güçlü bir gözlemci misyonun yer alması gerektiğini bildirdi.

 

Zirvede bir tampon bölge oluşturmak ve Türkiye, Lübnan veya Ürdün üzerinden insani yardım koridorları yaratmak gibi seçenekler de masaya yatırıldı.

 

Zirveye davet edildiği halde katılmayan Rusya ise görüşmelerin ‘tek taraflı’ ve ‘Annan Planı’na zarar verici nitelikte olduğunu iddia etti.

 

Paris’teki euronews muhabiri Giovanni Magi, zirvenin çözüm yaratmaktan uzak olduğunu belirtiyor:

“Bu zirvenin amacı Şam rejimine baskı yapmak için yeni ve daha etkili yollar bulmaktı. Ancak Rusya ve Çin’in eksikliğinin üzerine Moskova’nın polemik yaratabilecek açıklamaları da eklenince, Suriye’deki krizi çözmek için gerekli olan birlik ve beraberlikten halen çok uzakta olunduğu görülüyor.”