Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinde yaşayan Türk asıllı vatandaşlar, dil yasasından faydalanarak Türkçenin resmi dil olmasını talep edecek.

 

Ukrayna Parlamentosu'ndan kavga ve gürültüyle geçen "Devlet Dil Politikası" yasasının yürürlüğe girmesi akabinde ülkedeki bölgeler hızla Rusçayı resmi dil yapmaya devam ediyor. Cuma günü Rusçayı resmi bölge dili olarak kabul eden Herson bölgesinin Meclis Başkanı Viktor Pelıh, toplu şekilde yaşayan Türklerin de Türkçeyi bölge dili yapmayı talep edebileceklerini söyledi.

 

TÜRKÇE RESMİ BÖLGE DİLİ OLACAK

Viktor Pelıh, "Köylerde yoğun şekilde yaşayan hem Türk, hem de Tatar nüfusu var. Dil kanununa uygun nüfusun yüzdesi bulunur ve onlar da dil tercihi konusunda karar verirlerse, bizler de kanun çerçevesinde davranıp Türk halklarının dil taleplerini yerine getiririz. Türkçeyi resmi bölge dili yaparız." dedi.

 

BÖLGEDE 3 BİN 736 TÜRK YAŞIYOR

Herson bölgesi yönetiminden yapılan açıklamada, en son nüfus sayımı yapıldığında Herson bölgesinde 3 bin 736 Ahıska Türkü'nün yaşadığını açıklamıştı. Dil kanunu Ukrayna Parlamentosu'nda 3 Temmuz'da olaylı bir şekilde kabul edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, 8 Ağustos'ta dil kanunu imzaladı. Yürürlülüğe giren yeni dil yasası ile birlikte herhangi bir bölgede yaşayan azınlıkların oranı yüzde 10'nu aşması halinde yerel idareler söz konusu halkın anadilini resmi dil olarak kabul edebilecek. (ensonhaber)