Türkiye ile jet krizinin ardından kabinenin yemin töreninde ‘her yönden bir savaşın içindeyiz’ diyen Beşar Esad, bugün de İran devlet televizyonuna konuştu. Ülkesinde yaşanan karışıklığı batılı devletlere bağlayan Esad, ‘Filistin davasını savunduğumuz için üzerimizde baskı var’ dedi.

 

Reuters haber ajansının satır başlarını aktardığı röportajda Esad, Şam rejiminin ülkedeki sorunları çözmek için reformları sürdürdüğünü ancak "Suriye'deki teröristlerin ve bu teröristleri destekleyen hükümetlerin" atılan adımları gözardı ettiğini söyledi.

 

"Bazı ülkeler bizi suçlamak için Annan planı çöksün istiyor" diyen Esad, "Ben, Suriyelilerin dahil olmadığı bir çözümü kabul edemem. Zira sadece Suriyeliler sorunun nasıl çözüleceğini biliyor" ifadesini kullandı. Esad, "Binlerce kişinin hayatını kurtarmak için teröristleri yok etmek hükümetin görevi" diye konuştu.

 

Esad, Suriye’ye uluslar arası bir operasyon düzenlenmesinin ise mümkün olmadığını belirterek ‘Askeri bir müdahale öngörmüyorum. Libya’ya düzenlenen operasyonun Suriye’ye uygulanması mümkün değil’ dedi.

 

TÜRK HALKIYLA HÜKÜMETİN GÖRÜŞLERİ UYUMLU DEĞİL

Ankara'nın politikalarıyla Türk halkının Suriye hakkındaki olumlu görüşlerinin uyumlu olmadığını da söyleyen Esad, İran’a da sıcak mesajlar verdi.

 

Esad İran ordusunun Suriye’de faaliyet gösterdiğiyle ilgili haberleri “ordunun içinde bölünmeler olduğunu ima etmek için yapılmış bir şaka” olarak nitelendirerek ‘ İran, Suriye’nin yanında yer alıyor, Şam’ın da karşılığında sadakat göstermesi gerekiyor’ dedi.

 

Suriye'ye uygulanan baskının Filistin'e verdikleri destekten kaynakladığını belirten Esad, "Suriye'ye yönelik baskılar bugün de yarın da sonuç vermeyecek" dedi.