'Yasemin Devrimi'nden iki yıl sonra Tunus’ta iç siyaseti çalkantılı bir sürece iten Şükrü Belayid suikasti ile bağlantılı üç şüpheli gözaltına alındı.

Yerel medyanın duyurduğu haberde, ‘ülkedeki radikal gruplar ile bağlantısı tespit edilen bu şüphelilerden birinin polis olduğu’ bilgisine yer verildi. Söz konusu haber resmi ağızlarca henüz doğrulanmadı.

Geçtiğimiz hafta Tunus İçişleri Bakanlığı, ülkenin önde gelen siyasi figürlerinden Belayid’in öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturma kapsamında tutuklamalar olduğunu bildirmiş, fakat daha fazla detay vermemişti.

Tunus’ta ‘laik’ çevreler, Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin yıkılmasından sonra seçimle iş başına gelen muhafazakar En Nahda iktidarını suikastı önleyememekle suçladı. Ülke geneline yayılan hükümet aleyhtarı protesto gösterileri Başbakan Hamadi Jebali’yi istifaya zorladı.

Muhalif politikacı Şükrü Belayid, 6 Şubat günü evinin önündeki özel aracına binerken silahlı kişi ya da kişiler tarafından başından vurularak öldürülmüştü.

Zanlıların radikal selefi gruplara bağlı oldukları ve bir kadının tanıklığı üzerine yakalandıkları iddia edildi.  Tanığın ise polis korumasına alındığı bilgisi verildi.

"Tetikçi"nin İslamcı hükümet yanlısı milis gücü olan Devrimi Koruma Ligi (LPR) içerisinde aktif olduğu iddia ediliyor.

Şükrü Belayid'in katledilmesinden hükümet ve iktidar partisi Ennahda sorumlu tutuluyordu. Bu cinayet ülke genelinde onbinlerce kişinin katıldığı protesto dalgasına yol açtı. Özgürlük ve onur için sokaklara çıkanlar,  yeni bir devrim istediler.  

Belayid'in katledilmesi ardından ülkedeki yönetim krizi de derinleşti. Yeni hükümeti kuramayan Başbakan Hamadi Jebali istifa etti.  Geçen hafta hükümeti kurmakla görevlendirilen İçişleri Bakanı Ali Larayedh, Perşembe günü yaptığı açıklamada şüphelinin yakalandığını duyurmuş ancak soruşturmada tetikçi ve emri verenler ile cinayetin nedenlerinin tespit edilemediğini belirtmişti. (Euronews, ANF)