Tunus Devlet Başkanı Beci Kaid Essebsi, IŞİD’in 26 Haziran’da bir otelde turistlere silahlı saldırısının ardından Cumartesi günü ülkede olağanüstü hâl ilan etti.

Geçici olduğu vurgulanan olağanüstü hâl ilanının hükümetin hızlı karar almasında ve güvenlik güçlerinin yetkilerinin artırılmasında önemli olduğu vurgulandı. Bu kararla kamu alanlarında toplanma hakkı da askıya alındı.

Devlet Başkanı Essebsi, TSİ 19.00’da devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, "Ordumuz dağlarda terörle savaşmaya alışıktı. Bunun için büyük bedeller de ödedik. Ama şimdi düşmanımız şehre indi. Bardo'daki müze saldırısının son olduğunu sanıyorduk fakat Susa'daki büyük trajedi yaşandı. Artık buna dur diyeceğiz" diye konuştu.

OTEL SALDIRISI

26 Haziran’daki saldırı Tunus'un turizm merkezlerinden Susa kentindeki otele düzenlenmişti. Tunus Sağlık Bakanlığı en az 38 kişinin öldüğünü, 39 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Saldırının gerçekleştiği otel, 565 müşterisinin çoğunun İngiltere ve Orta Avrupa ülkelerinden geldiğini açıklamıştı. Tunuslu yetkililer ölenlerin 8’inin İngiliz, birinin Belçikalı ve birinin de Alman turist olduğunu söylemişti. Yaralanan 39 kişi arasında da bu üç ülkenin vatandaşları bulunuyor.

Susa’daki plaj saldırısı, Bardo Müzesi’ne yönelik saldırının ardından Tunus’un yakın zamandaki en büyük iki terör saldırısı oldu.

MÜZE SALDIRISI   

Başkent Tunus'taki Ulusal Bardo Müzesi'ne 18 Mart Çarşamba günü düzenlenen ve IŞİD’in üstlendiği saldırıda 20'si turist, biri güvenlik görevlisi, ikisi saldırgan 23 kişi ölmüş, 47 kişi yaralanmıştı.

Tunuslu yetkililer iki saldırıyı da gerçekleştirenlerin Libya sınırındaki aynı kamplarda eğitim alan El Kaide bağlantılı ‘Ensar Şeria’ grubu olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Saldırılar nedeniyle turizm sektörü büyük yara alan Tunus’un yıllık 500 milyon dolar gelir kaybı olacağı tahmin ediliyor.

(Kaynak: Al Jazeera Türk)