Sürekli olarak yaşanan tsunamilerle gündeme gelen Endonezya artık bu makus talihi değiştirmek, ev ve işyerlerini koruma altına almak için Cakarta kıyısı açıklarında tsunaminin oluşturduğu dalgaları engellemek için 263 milyon dolar maliyeti olan dev bir duvar yaptıracak.

Endonezya hükümeti resmi olarak 263 milyon dolarlık bu dev projeyi onayladı ve işlemlere bugün itibariyle başlandı.

Her yıl sellerle ve tsunamiler ile boğuşan başkent Cakarta, geçen yıl yağmur sezonunda nehrin taşması sebebiyle, Endonezya iş dünyasının kalbi olan merkezler sular altında kalmış ve evler kullanılamaz hale gelmişti. Sel felaketleri sadece geçen yıl ülkeye 580 milyon dolar zarar vermişti.

Başkent Cakarta’nın yüzde 40ı deniz seviyesinin altında bulunuyor. Bu sebeple bir noktadan başlayan su girişi, başkentin hemen hemen yarısını suyla dolduruyor ve sel suyunun aşağıdan yukarıya doğru tahliyesi çok zor oluyor.

Temel atma töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Chairul Tanjung, “Bu proje artık bir zorunluluk haline gelmişti” dedi ve ekledi: “Eğer biz bir şeyler yapmazsak, 2050 yılına geldiğimizde artan deniz seviyesi ve suyla kayan toprak sebebiyle Cakarta tamamen batmış olacak.” (zete)