Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Batı Trakya’da müftülerin seçimi ile ilgili olarak inisiyatif üstleneceklerini açıkladı.

Tsipras, Brüksel’deki AB Zirvesi’nden sonra Yunan gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Yunan devletinin tanıdığı resmi müftülerin (tayinli müftüler) Türk Azınlığın büyük bir bölümü tarafından tanınmadığını ifade ederek, bu durumu düzeltmek gerektiğini söyledi.

Tsipras, “Bunu yapmalıyız. Çünkü bu durum ne bize yakışır, ne de Azınlığın kendini rahat hissetmesini sağlar. Zaruri bir ihtiyaç söz konusu. Bunun ne Türk-Yunan ilişkileri ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgisi var. Yarın olacak demiyorum, zaman içinde olacak ama Yunan devletinin tanıdığı dini liderler, Azınlık tarafından kuşku ile karşılanmamalıdır” dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras,  ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? 150 bin Müslüman, Türk, Pomak azınlık var. Bu anlaşmayla nasıl onların haklarını garantiye alacağız?" demişti.

Erdoğan’ın bölgede "seçilmiş değil atanmış bir baş müftü" eleştirisine yanıt veren Tsipras, Batı Trakya ve diğer bölgelerdeki azınlıkların halklarına saygı gösterdiklerini söylemişti.

Tsipras, "Ama Yunanistan'ın yapması gereken reformlar başka ülkeleri ilgilendiren konular değildir" demişti.