Yunanistan'da son altı ay içerisinde bir erken seçim ve bir de refarandumun ardından yapılan erken genel seçimler için oy verme işlemi saat 07:00 itibarıyla başladı. Syriza lideri Aleksis Tsipras, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Yunanlar pazar günü 'savaşçı bir hükümet' seçecek ve 'yeni bir reform dönemi' başlatacak. Yunan halkı, kendi geleceğini kendi belirleyecek" dedi.

Yaklaşık 9.8 milyon seçmen, Parlamento'daki 300 sandalyenin sahibini belirlemek üzere okullarda kurulan sandıklara gidiyor.

19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarışın, Ağustos ayında Başbakanlık'tan istifa eden solcu Aleksis Tsipras'ın (41) liderliğindeki Syriza ile muhafakâr Vangelis Meymarakis'in (61) yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında geçmesi bekleniyor.

TEK BAŞINA İKTİDAR BEKLENMİYOR

Yunanistan'da tek başına iktidar için bir partinin oyların yüzde 40'dan fazlasını alması gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları, hiçbir partinin Parlamento çoğunluğunu kazanamayacağını gösteriyor. Sandıktan koalisyon hükümeti çıkması bekleniyor.

Yunanistan'da yüzde 3'lük bir seçim barajı bulunuyor. Yedi partinin barajı aşması öngörülüyor. Anket sonuçları aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'ni 3'üncü sırada gösteriyor.

SEÇİM SONRASI 4 SENARYO

1- Atina’da konuşulan en muhtemel senaryo, ipi birinci göğüsleyecek partinin (SYRİZA ya da ND), her biri yüzde 4-6 oranında oy toplaması beklenen Avrupacı merkez Potami (Nehir) ve sosyalist Pasok ile koalisyon hükümeti kurması.

2- SYRIZA-ND Koalisyonu: Avrupa, kreditörler ve piyasa 86 milyar euro’luk 3’üncü Kurtarma Anlaşması’ndaki reformların uygulanabilmesi için iki büyük partinin koalisyonunu istiyor.

3- SYRIZA-ANEL KOALİSYONU: Bu senaryo için Syriza’nın birinci parti olması, yüzde 35 civarında oy toplaması, popülist ANEL partisinin yüzde 3 barajını aşması gerekiyor.

4- Milli Birlik Hükümeti: Syriza, ND, Nehir, Pasok ve Merkez Birliği partilerinin bir hükümet kurması. (Yorgo KIRBAKİ / Hürriyet)