Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Yunanistan'ın mevcut mali yardım programının dört ay sonra tamamlanmasıyla üçüncü bir kurtarma paketine ihtiyaçları olmayacağını söyledi.

Tsipras, ülkede değişim yaratmak için "var güçleriyle çalışmaya başlayacaklarını" belirtti.

Borçları gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 175'ine ulaşan Yunanistan'a 2010'dan sonra toplam 240 milyar euroluk iki kurtarma paketi sağlandı. Tsipras, seçim kampayasında kurtarma paketleri karşılığında uygulanan kemer sıkma önlemlerini kaldırma sözü vermişti.

ALMANYA PARLAMENTOSU ONAY VERDİ

Almanya Parlamentosu, süresi bugün sona eren ikinci paketin süresinin dört ay daha uzatılması planlarına onay verdi.

Uzatma planının yürürlüğe girebilmesi için Euro bölgesi 19 ülkenin parlamentolarının da onay vermesi gerekiyor.

Ancak Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın onayı bu süreçte önemli bir adım olarak görülüyor.

'AVRUPA’YA GÜVEN OYU’   

Alman Parlamentosu'nun kararını değerlendiren Tsipras, Euronews kanalına açıklamasında "Alman parlamentosu bugün Avrupa'ya güven oyu verdi" dedi.

Tsipras, "Avrupa Yunanistan'ın yeni bir sayfa açtığını artık kabul etti. Yunanistan'ı yön değiştiren bir Avrupa'da değiştirmek için çalışmaya başlıyoruz" dedi.

Yunanistan, mali yardım programının dört ay daha uzatılmasını sağlamak için Euro bölgesine bir reform paketi sundu.

Söz konusu öneriler arasında vergi kaçaklarını önleyerek devletin gelirlerini artırma ve kamu harcamalarının gözden geçirilmesi de var.

25 Ocak'taki seçimleri kazanarak iktidara gelen radikal solcu Syriza partisinin lideri olan Tsipras, seçim kampayasında kurtarma paketleri karşılığında uygulanan kemer sıkma önlemlerini kaldırma sözü vermiş ve anlaşmanın koşullarını yeniden müzakere etme taahhüdünde bulunmuştu.

Syriza söz konusu önlemlerin Yunanistan'ı yoksullaştırdığını vurguluyor. (BBC Türkçe)