ABD Başkanı Donald Trump, Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Trump, ‘IŞİD’le mücadele ortağımız Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte kuvvetlerimiz tüm Rakka kentini IŞİD’den kontrolundan geri aldı’ dedi.

Trump, Rakka’nın geri alınışını memnuniyetle açıkladığını belirtti.

‘IŞİD’in başkentinin ve kontrol altındaki toprakların büyük çoğunluğunun özgürleştirilmesiyle, IŞİD’in sonu yakın’ diyen Trump, açıklamasında IŞİD’in Rakka’da yenilmesinin, IŞİD’le mücadelede ve IŞİD’in şeytani ideolojisine karşı, kilit bir rol oynadığını söyledi.

Yerel güvenlik güçlerini destekleyerek bölgede geçiş sürecine başlanacağını belirttiği açıklamada Trump, barış ortamının Suriye’de sağlanmaya çalışılacağını, böylece teröristlerin herkesin güvenliğini yeniden tehdit edemeyeceklerini ifade etti.

Açıklamada, Suriye’nin geleceğiyle ilgili şu ifadeler yer aldı: ‘Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, şiddetin sona ermesi, mültecilerin evlerine güvenli dönüşleri ve Suriye halkının iradesini onurlandıran siyasi bir geçiş sürecine imkan sağlamak için diplomatik müzakereleri destekleyeceğiz.‘

Seçim kampanyası vaatlerinden birinin IŞİD’i yenmek ve nefret dolu ideolojisinin yayılmasını önlemek olduğunu belirttiği açıklamada Trump, iş başına geldiği ilk günlerde, bu görevi yerine getirmek için görevlilere tüm yetkiyi verdiğini söyledi ve bu yüzden Musul ve Rakka’nın alındığını, koalisyon partnerleriyle birlikte bir kaç ay içinde, son bir kaç yıl içinde elde edilenden daha fazla başarı sağladıklarını ekledi.

IŞİD liderleri ve IŞİD’i destekleyen herkesin adaletle yüz yüze gelmesi gerektiğini ve geleceğini belirterek bitirdiği açıklamasında Trump, bütün koalisyon ortaklarına yaptıkları fedakarlıklardan dolayı saygı duyduğunu söyledi.