ABD başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump, medyayı suçlayarak göreve başladı.

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kadının protestoları eşliğinde başkanlık koltuğuna oturan Trump,  medya için ‘En haysiyetsiz şeyler. İstihbarat servisleriyle aramı bozdular. Törene katılımla ilgili yalan söylediler’ dedi.

Görevdeki ilk gününde Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Virginia’daki merkezini ziyaret eden Trump, seçimleri kazanmasına Rusya’nın yardım ettiği yönünde rapor veren kurumla güven tazelemeye çalıştı.

CIA’nın görev başında ölen çalışanlarının adının yazılı olduğu duvarın önünde konuşan Trump, “Biliyorsunuz medya ile devam eden bir savaşım var. Onlar yeryüzündeki en haysiyetsiz şeyler. İstihbarat toplumuyla aramda bir kin olduğunu söylüyorlar. Burada olmamım sebebi bu iddiaların tam tersi. Yüzde bin arkanızdayım. İstihbaratçılar ve CIA’ya yönelik Donald Trump’dan daha güçlü hisleri olan kimse yok” dedi.

‘1.5 MİLYON KİŞİ GÖRDÜM’

Yemin konuşmasını yaparken meydana baktığında “bir, bir buçuk milyon insan gördüğünü” öne süren Trump, Capitol binasından Washington Anıtı’na uzanan alanın dolduğunu iddia etti. Medyadaki görüntülerde alanın boş olduğuna dikkat çekerek “Onları bir güzel yakaladık. Büyük bir bedel ödeyeceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

İki saat gecikmeyle katıldığı ilk basın toplantısında alışılmadık sertlikte bir tavırla konuşan Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, 720 bin kişilik alanın dolduğunu öne sürerek kendisini dinleyen gazetecileri kasten yalan haber yapmakla suçladı.

 “Bu, şimdiye kadar bir devir törenindeki en büyük kalabalıktı, nokta. Kasıtlı olarak bunu yaptılar ki destek en az seviyeye insin” diyen Spicer, yemin töreninin coşkusunu azaltmaya yönelik girişimlerin utanç verici olduğunu savundu.

“Medya Donald Trump’a hesap sorma sorumluluğundan bahsediyor. Size bunun karşılıklı olduğunu söylemek için buradayım. Biz de basına hesap soracağız” dedi. Soruları yanıtlandırmadan toplantıyı bitirdi.

Barack Obama’nın 2009’da resmi rakamlara göre 1.8 milyon kişinin katıldığı yemin töreni katılım rekoru kırarak tarihe geçmişti. Trump’ın töreni için resmi rakam verilmezken Washington metrosu yolcu sayısının düşük kaldığını açıkladı. Reklam şirketleri ise Trump’ın yeminini televizyondan izleyenlerin sayısının Obama ve Ronald Reagan’ınkilerden az olduğunu açıkladı.

(Kaynak: Cumhuriyet)