ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıkladı.

ABD Büyükelçiliği de Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacak. Trump, kararını açıklarken, Kudüs’ün modern İsrail hükümetinin merkezi olduğunu savundu ve İsrail’in egemen bir devlet olarak kendi başkentini belirleme hakkı olduğunu söyledi.

Trump'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Yirmi yılı aşkın süre geçti ancak nihai barışa yaklaşabilmiş değiliz. Ben, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmenin zamanının geldiği konusunda kararlıyım.

- Bu, gerçekliğin kabul edilmesinden başka bir şey değil. Bu, daha önceden yapılmalıydı.

- Dışişleri Bakanlığı'na, ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma konusunda hazırlık yapması talimatını veriyorum.

- Bu karar, nihai barışa olan bağlılığımızın ihlal edilmesi anlamına gelmiyor.

- Bölgenin liderlerinden isteğim, nihai barışın peşinden gitmeleridir.

ABD DIŞİLERİ'DEN AÇIKLAMA 

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıma kararının duyurmasından önce ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan Kudüs ve Batı Şeria uyarısı yapıldı.

Reuters'ın haberine göre, ABD'nin tüm diplomatik misyonlarına gönderilen telgrafta, 20 Aralık'a kadar İsrail, Kudüs ve Batı Şeria'ya zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesi uyarısı yapıldı.

Trump'tan açıklama öncesi gelen mesaj: Gecikmiş bir karar

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ün başkent olması yönündeki kararı konusunda kabinesini bugün bilgilendirdi. Trump, Kudüs'le ilgili kararının çoktan alınması gereken bir karar olduğunu söyledi. Trump'ın bu sözleriyle kendinden önceki ABD başkanları olan Bill Clinton ve George W. Bush'un Kudüs'le ilgili sözlerini tutmadıkları imasında bulunduğu düşünülüyor.

Öte yandan Trump'ın bu hamlesine karşılık dünyada tepkiler çığ gibi yükseliyor. Dünyadan ve sıcak bölgedeki ülkelerden, Filistin-İsrail arasında bir savaşa neden olabilecek bu karar nedeniyle Trump yönetimine tepkiler yağıyor. 

Kaynak: Sputnik