Amerika’da yeni başkan seçilen Donald Trump’ın dışişleri bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği Rex Tillerson, Türkiye ve Suriyeli Kürt güçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara’yla Barack Obama yönetimi arasında Suriyeli Kürtlere Amerikan desteği konusundaki gerilim sürerken, Trump’ın dışişleri bakan adayı Rex Tillerson Suriyeli Kürtler için ‘IŞİD’e karşı en iyi müttefikimiz” dedi.

Tillerson, Türkiye’yle Suriyeli Kürtler arasında bir denge kuracaklarını savundu.

‘ERDOĞAN’LA YENİDEN TEMAS KURACAĞIZ’

Bakanlığının onaylanması öncesinde Senato’ya ifade veren Tillerson, ‘Amerikan liderliğini nasıl yeniden tesis edeceklerine’ ilişkin bir soruya yanıtında, öncelikle bölgedeki geleneksel müttefikleriyle yeniden temas kuracaklarını söyledi.

Rusya, Türkiye ve İran Suriye’de şartları bizim katılımımız olmadan dikte ediyor” diyen Tillerson, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yeniden temas kurmalıyız. Amerikan liderliğinin yokluğunda Suriye nedeniyle epey kaygılandı. Diğer müttefikine, Rusya’ya, döndü. Ona, Rusya’nın sürdürülebilir bir müttefik olmadığını, sürdürülebilir ittifakın ABD’yle olduğunu anlatmalıyız” dedi.

‘KÜRTLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Tillerson, Suriye’de atacakları ikinci adımın IŞİD’le ilgili olduğunu söyleyerek, konuyu Suriyeli Kürtlere getirdi ve onları, ‘IŞİD’e karşı en iyi müttefikimiz’ diye niteledi.

Tillerson, “ABD’nin, Rakka’ya ilerleme kapasitesi açısından onları desteklemeye devam edeceği ve IŞİD’in ülkenin diğer yerlerine geçme niyetini engelleyecek türden koalisyon güçleri oluşturacağı konusunda Suriyeli Kürtlere bağlılığını yeniden teyit etmesi gerekiyor” dedi.

(Kaynak: Gazete Duvar)