ABD Başkanı Donald Trump, Erbil-Bağdat hattında yaşanan gerginlik için ülkesinin taraf tutmadığını söyledi ve ortadaki anlaşmazlıktan memnun olmadıklarını dile getirdi.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada "ABD, Kürtlerle Bağdat'ın anlaşamamasından memnun değil. Ülkemiz, Kürtlerle Bağdat yönetimi arasında taraf tutmuyor" ifadelerini kullandı.

Trump'tan kısa bir süre önce Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'dan da açıklama geldi. Pentagon sözcüsü, bölgedeki Amerikalı komutanların, tarafların çatışmasını önlemek için çaba gösterdiğini söyledi. Albay Robert Manning, Iraklılarla Kürtler arasında diyaloğun gerginliği dağıtmak için en uygun seçenek olduğunu belirtti. 

Manning, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini yineledi. Sözcü Manning, Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Kerkük kenti yakınlarında olduğunu ancak taraflar arasında karşılıklı ateş açıldığında orada bulunmadıklarını söyledi. 

Manning, Koalisyon güçlerinin bölgede tehdit altında bulunmadığını belirtti ve Bağdat ile Erbil arasındaki çekişmenin Amerikan Yönetimi'nin Suriye'de DAEŞ ile mücadelesini etkilemediğini vurguladı. Pentagon Sözcüsü, çatışmanın tırmanması halinde Irak güçlerine eğitim ve silah desteğinin kesilip kesilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı.