Şiddetli çatışmaların yaşandığı Trablus'taki BBC muhabiri Wyre Davies aralarında kadın ve çocuklara da ait olan cesetleri Ebu Salim Hastanesinin koridorlarında buldu.

Hastanedeki doktor ve hemşireler Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmalar yüzünden hastaneyi terketmiş. Hastanedeki kişilerin nasıl öldükleri bilinmiyor.

BBC muhabiri Davies cesetlerin bir kısmının sivillere, bazılarının askerlere ve bazılarının da Afrikalı paralı askerlere ait olduğunu söylüyor. Bu arada, Libya lideri Kaddafi'nin güçlü olduğu son kent olan Sirte'ye doğru hareket eden isyancıların güçlü bir direnişler karşılaştıkları bildiriliyor.

Trablus'ta çatışmalar devam ediyor

İngiltere'ye ait Tornado savaş uçaklarının, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin doğduğu Sirte kentindeki büyük bir sığınağı bombalamışlardı.İngiltere Savunma Bakanlığı Sirte'yi bombalayan uçakların İngiltere'nin Norfolk kentindeki hava kuvvetleri üssünden havalandıklarını açıkladı.

Libyalı isyancılar da Sirte'ye doğru taarruza geçmeye hazırlanıyor ve kente tanklar ve füze rampaları sevk ediyor.

Büyük ölçüde isyancıların kontrolünde olan Trablus'ta ise çatışmalar hala devam ediyor. Başkentte dün Kaddafi güçlerinin denetiminde olan Ebu Selim bölgesinde de çatışmalar patlak verdi. Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye girmeyi hedefleyen isyancıların sert direnişle karşılaştıkları haber veriliyor.

İşkence iddiaları

Birleşmiş Milletler'in insan hakları sözcüsü Rupert Colville, tarafların yakaladıkları kişilere işkence ettiği ve öldürdüğü iddialarını doğrulamanın zor olduğunu ancak bunların Libya için görevlendirilen komisyon tarafından araştırılacağını söyledi.

Örgüt daha önce Libya'daki bazı askeri eylemlerin savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini açıklamıştı.

Hafta başında isyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konsey'in Başkanı Mustafa Abdül Celil, isyancıları intikam saldırılarına girişmemeleri konusunda uyarmış, bu çağrısına uyulmaması halinde istifa edeceğini söylemişti.

BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes Trablus'un Mitiga bölgesinde, 17 isyancının cesedinin getirildiği hastaneyi ziyaret etti.

Doktorlar, Kaddafi güçlerince tutsak alınınan bu kişilerin, isyancıların başkenti ele geçirmesinden sonra işkence edilip öldürüldüğünü söyledi. Hastanede görevli bir İngiliz doktor, cesetlerin bazılarının başlarının arkasında kurşun izi olduğunu belirtti. Bu doktor, cesetleri savaş suçları mahkemesine sunulma olasılığı üzerine incelediklerini kaydetti.

Bu arada kent merkezinde 10'dan fazla Kaddafi yanlısının cesetleri bulundu. Bu kişilerden ikisinin ellerinin arkadan bağlı olduğu görüldü.