Ukrayna'da eski Başbakan Yulia Timoşenko, serbest bırakılmasının ardından protesto gösterilerinin sürdüğü Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protestoculara "Sizler asrın kahramanlarısınız" diye seslenerek, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Sağlık sorunları nedeniyle konuşma yapacağı yere tekerlekli sandalyesi ile getirilen ve binlerce kişiye hitap eden Timoşenko, Kiev'i tanıyamadığını ve başkentin artık özgür insanların şehri olduğunu söyledi.

Eylemcileri "asrın kahramanları" ve "ülkenin kurtarıcıları" diye niteleyen Timoşenko, yönetim karşıtı gösteriler sırasında kurşun sıkanların ve masum insanları öldürenlerin affedilemeyeceğini vurgulayarak, şayet affedilirlerse bunun yüzyıllar boyunca utanç kaynağı olacağını belirtti.

Meydanlarda hayatını kaybeden her bir kişi için orada olamayışından, demir parmaklıkların buna izin vermeyişinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Timoşenko, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Eski Başbakan, tüm talepleri yerine getirilmeden yönetim karşıtlarının meydanı terk etme hakkı olmadığını da kaydetti.

Rusya ile 2011 yılında doğalgaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili haksız kazanç elde ettiği suçlamasıyla hapse mahkum edilen Timoşenko, meclis kararıyla bugün serbest bırakıldıktan ve Kharkiv'de tedavi gördüğü hastaneden ayrılır ayrılmaz Kiev'e gelmişti.


TİMOŞENKO SERBEST BIRAKILDI

Göstericilerin “en büyük taleplerinden” biri daha dün gerçekleşti ve üç yıldır hapiste yatan eski Başbakan, muhalif liderlerden Yulia Timoşenko (53), serbest kaldı. Gün içerisinde Associated Press ajansı, Timoşenko’nun serbest bırakıldığı haberini vermiş, daha sonra eski Başbakan’ın sözcüsü “Açıklamam yanlış anlaşıldı” demişti.

322 VEKİL 'EVET' OYU VERDİ

Timoşenko’nun serbest kalmasını, yakın çalışma arkadaşı Aleksander Turçinov’ın başkanı seçildiği mecliste alınan karar sağladı. Mecliste onaylanan “Timoşenko’ya Özgürlük” başlıklı kararnamenin kabulü için 322 milletvekili “evet” oyu verdi. Dün ise meclis Timoşenko’nun hapse atılmasına gerekçe olan yasayı değiştirmişti. Timoşenko, 2011 yılında Rusya ile doğalgaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili olarak haksız kazanç elde etmekten dolayı yedi yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Meclis onayı olmasaydı dört yıl daha hapis yatacaktı. “Turuncu Devrim’in” lideri Timoşenko, 2005 yılında ülkenin ilk kadın başbakanı olmuştu. (TRT, Hürriyet)