İngiliz The Times gazetesinin 'Türkler, göçmenler sınırı geçerken onları vurarak öldürüyor' başlığıyla verdiği ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin raporuna dayandırdığı haberinde, Türk sınır muhafızlarının son dört ayda Türkiye'ye geçmeye çalışan 3’ü çocuk 16 göçmeni vurarak öldürdüğü belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin raporuna göre, 6 Şubat'ta bir erkek ve çocuğu, Suriye-Türkiye sınırının doğusundaki Rasulayn'da öldürülürken, 5 Mart'ta da iki göçmen sınırın batısındaki Güveççi'de vurularak öldürüldü.

Ancak haberde bunların yalnızca 'belgelenmiş' ölümler olduğu kaydedildi. Nitekim Times'a konuşan Özgür Suriye Polisi'nden bir yetkili ve Türkiye'de yaşayan bir insan kaçakçısı, gerçek rakamın daha yüksek olduğunu belirtiyor.

'EN ŞANSLI OLANLAR TÜRKİYE'DE YARALANIP HASTANEYE GÖTÜRÜLENLER'

Suriye'de kalan cesetlerin savaş bölgesinde gömüldüğü için tam rakamı vermenin imkansız olduğunu söyleyen insan kaçakçısına göre, 'en şanslı olanlar', Türkiye sınırı içinde yaralanıp tedavi için Türkiye hastanelerine götürülenler ve burada kalmalarına izin verilenler.

'ÖLÜMLER, TÜRKİYE-AB ANLAŞMASINA DAİR ŞÜPHE UYANDIRIYOR'

Times'ın haberinde ayrıca, Türkiye'nin 'göçmenlerin geri dönebileceği güvenli ülke' olarak sınıflandırıldığı bir dönemde, bu ölüm haberlerinin, Türkiye'yle AB arasında varılan göçmen anlaşmasına dair şüpheler uyandırdığı vurgulandı.

TÜRK YETKİLİ: AHLAKSIZ SUÇLAMALAR
 
Ancak RİA Novosti haber ajansına konuşan Urfalı bir yetkili ise, bu haberlerin doğru olmadığını savundu ve "Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Türk askeri hiçbir zaman göçmenleri vurmadı. Türkiye'de 2.7 milyon Suriyeli mülteci var. Bu nedenle bunlar ahlaksız suçlamalar" ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Sputnik)