Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul'un batısındaki Telafer'i IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, "Telafer kenti özgürleştirilecek ve diğer özgürleştirilen kentlerin arasına katılacak. IŞİD'e bir mesajım var: Seçeneğiniz yok. Ya teslim olun ya da ölün" dedi.

Telafer operasyonuna katılan güçlere de değinen İbadi, "Irak askerleri, terörle mücadele timleri, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi operasyonda yer alıyor" bilgisini verdi.

Irak ordusundaki yetkililer, başlaması an meselesi olan Telafer operasyonuna yaklaşık 40 bin güvenlik görevlisinin katılacağını ifade etmişti.

Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer, 16 Haziran 2014'ten bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor.

TELAFER NEDEN ÖNEMLİ?

Irak'ta Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerden Telafer, ülkede IŞİD'in elinde kalan en geniş topraklardan.

Kasaba, Musul'u Suriye sınırına bağlayan yollara bağlanıyor olması nedeniyle örgütün ikmal hattı ve stratejik önemi büyük.

Telafer, Ekim 2016'da Irak'taki Şii milislerin çatı örgütü olarak bilinen Haşdi Şabi'ye bağlı bazı grupların operasyon başlatacaklarını duyurmasıyla gündeme gelmişti.

TÜRKİYE OPERASYONA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türkiye, operasyona tepki göstererek, bölgede "etnik ve mezhep dengelerin" dikkate alınması gerektiği uyarısı yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyona ilişkin "Telafer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şii yarısı Sünni... Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur" diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, bölgedeki gelişmeler Türkiye'yi tehdit edecek duruma gelirse "her türlü tedbiri alacaklarını" söylemişti.

'TELAFER’DEKİ IŞİD’LİLER BİTKİN'

Pazar günü ise, İbadi'nin siyah askeri üniformasıyla, Irak bayrağı ve haritası önünde yaptığı televizyon konuşmasından kısa süre önce, Iraklı güçler havadan broşürler dağıtarak halkı operasyon hakkında bilgilendirdi.

Broşürlerde, "Savaş yakın ve zafer yaklaşıyor. Allah'ın izniyle" yazıyordu.

Reuters haber ajansına konuşan Telafer'in eski valisi Tümgeneral Necim el Cuburi, kentte kalan IŞİD militanları ve aile üyelerinin sayısının 1500 ila 2000 arasında olduğunu söyledi.

Cuburi ayrıca, IŞİD'li savaşçıların "bitkin ve yılmış" durumda olduklarını ve Musul'daki gibi ağır çatışmaların beklenmediğini belirtti.

Iraklı güçler, dokuz ay süren Musul operasyonu için yoğun bir mücadele vermiş ve çok sayıda insan ölmüştü.

Telaferli 49 bin sivilin terk ettiği kasabada yaklaşık 40 bin insanın kaldığına inanılıyor.

Telafer'in yanında IŞİD'in halen elinde bulunan iki bölge dikkat çekiyor. Biri, Tel Afer'in güneydoğusunda, kasabaya 170 km uzaklıktaki Havice. Diğeri ise, kasabanın 220 km güneyindeki Fırat nehri boyunca uzanan Ana ile Kaim ilçeleri arasındaki bölge.