Tayland’ın başkenti Bangkok’ta günlerdir protestoda olan muhalifler, hükümet binalarını işgal edeceğini açıkladı. Dün hükümet taraftarları ve karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi ölürken, 45 kişi de yaralandı.

Tayland’daki protestolar birinci ayını geride bırakırken, başbakan Yingluck Shinawatra’yı düşürmek isteyen muhaliflerin protestoları devam ediyor. Bugün erken saatlerden itibaren hükümet binalarında yüksek güvenlik alındı. Polis protestoculara da gaz bombaları ile saldırdı.

Muhalefette olan Demokrat Parti’nin senatörlerinden Suthep Thaugsuban, “Sükunetimizi korumalıyız. Binalara girerken şiddete başvurmamalıyız” açıklamasında bulundu. Demokrat Parti taraftarları, ellerinde Tayland bayrakları ile katıldıkları protestoda sürekli ıslık ve alkış çaldı.

Hükümet karşıtı protestolara katılanlar bugün Bangkok’taki PBS TV kanalını da işgal etti. Diğer protestocular ise başbakan Yingluck Shinawatra’nın da içinde olduğu esnada bir spor klübünü işgal etti. Shinawatra’nın polis koordonu altında güvenli bir yere götürüldüğü de yetkililer tarafından belirtildi.

Muhalefet, geçtiğimiz hafta düzenlediği ve yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı protestolar ardından bugün zafer için daha güçlü eylem yapalım çağrısında bulunmuştu. Muhalefet, Tayland Kralı Bhumibol’un doğum günü kutlamaları öncesinde en en büyük protestoyu düzenlemek istiyor. Kralın doğum gününun kutlanacağı günler boyunca herhangi bir protesto eylemi düzenlemek mümkün değil.

Muhalifler protestolara gerekçe olarak, burjuvazi arasındaki dengesiz ittifak, aşırı kraliyetçi gruplara karşı tepki yer alıyor. Ayırca şimdiki başbakanın kardeşi olan ve eski başbakan milyarder Thaksin Shinawatra’nın darbe ile görevinden alınıp, sürgünde yaşıyor olmasına rağmen, hükümette karar mekanizması rolü oynadığı da gerekçe olarak gösteriliyor. Muhalefet, yolsuzluklarla oluşturulmuş sistemin eski başbakanın kardeşi ve yeni başbakan tarafından yürütüldüğünü de belirtiyor. (ANF)